Košarkaši BiH pružili odličan otpor, ali na kraju poraženi u Belgiji

Radiosarajevo.ba
Košarkaši BiH pružili odličan otpor, ali na kraju poraženi u Belgiji
Foto: Twitter / Belgija - Bosna i Hercegovina

Nakon katastrofalnog, ali s obzirom na očiglednu razliku u kvaliteti, očekivanog poraza košarakaša Bosne i Hercegovine od Francuske, večeras je naš najbolji tim gostovao kod Belgije u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Kini. 

Naša reprezentacija plasirala se već u naredni krug takmičenja, ali joj je pobjeda bila jako bitna zbog dodatna dva boda koja se prenose u drugi krug. Na kraju je u napetoj završnici ipak slavila Belgija rezultatom 79:77. 

Izabranici Duška Vujoševića u prvih deset minuta protiv Belgije pružili su mnogo bolju igru nego prije tri dana u tuzlanskom Mejdanu. Utakmicu su dobro otvorili Alibegović, Atić i kapiten Kikanović. Njih trojica skupili su po četiri poena, dok su po tri dodali Rikalo i Gegić.

U prvoj četvrtini igralo se koš za koš. Belgija je u jednom trenutku imala plus pet (16:11), ali je domaćin na odmor otišao sa svega jednim poenom prednosti (19:18).

Drugu četvrtinu opet smo otvorili promašajima sa slobodnih bacanja. Za manje od 14 minuta igre uspjeli smo promašiti čak devet penala od 13 mogućih pokušaja. Odlično je to iskoristila Belgija, pa je na polovini igre u drugoj četvrtini bilo plus deset (30:20).

Uslijedila je potom serija 6:0 naših košarkaša. Durmo i Kikanović su pogađali, a obojica su uspjela pogoditi i dodatno slobodno bacanje. Odigrali su naši košarkaši bolju odbranu u završnici druge četvrtine, pa smo dvije minute prije kraja prišli na minus dva (35:37). Ostalo je do kraja prve četvrtine plus dva za Belgiju (39:37). Naši košarkaši su u prvom poluvremenu promašili čak deset penala (8-18).

Belgija je puno bolje otvorila drugo poluvrijeme i za samo dvije minute igre serijom 8:0 došla do plus deset (47:37). Na polovini igre u trećoj četvrtini domaćin je imao 15 poena prednosti (56:41). Za pet minuta naša reprezentacija primila je 17, a postigla svega četiri poena.

Završnicu druge četvrtine odigrali smo mnogo bolje, odlično je igrao i Markus Lončar, a u posljednjih deset minuta naša reprezentacija ušla je sa sedam poena zaostatka (62:55). 

Sredinom četvrte četvrtine izabranici Duška Vujoševića došli su na samo minus tri. Igralo se potom koš za koš, a trojkom Lazića naša reprezentacija došla je do minus dva (73:71) četiri minute prije kraja utakmice. Belgija u samoj završnici odlazi na plus četiri (77:73), ali je 12 sekundi prije kraja Atić pogodio za tri.

Belgija je pogodila jedno slobodno bacanje i dobili smo priliku za pobjedu ili produžetak. Nakon prodora Atića fauliran je Kikanović, a naš kapiten pogodio je jedno slobodno bacanje. Na kraju je Belgija slavila rezultatom 79:77. 

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Kikanović sa 24 postignuta poena, dok je Atić dodao 16. U redovima Belgije po 20 poena postigli su Kesteloot i Van Rossom sa po 20 postignutih poena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije