Bajramović napustio Zmajeve: Bio sam primoran donijeti tešku odluku

Radiosarajevo.ba
Bajramović napustio Zmajeve: Bio sam primoran donijeti tešku odluku

Surovi profesionalizam nikoga ne čeka. Kao dugogodišnji košarkaški trener Mensur Bajramović to je osjetio mnogo puta. Upravo tu rečenicu preživljava i ovih dana.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da pomoćnik Duška Vujoševića, u odsustvu crnogorskog stručnjaka (zdravstveni problemi), neće voditi reprezentaciju BiH u septembarskim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Dobio je ponudu iz Hong Konga, sve bogatijeg i zahtjevnijeg azijskog košarkaškog tržišta, ali mu nije ostavljen prevelik manevarski prostor. Već u ponedjeljak mora voditi prvi trening novog kluba, upravo kada i počinju pripreme Zmajeva.

Osuđivati Bajramovića mogu samo oni koji ne znaju da nije imao ugovor sa Košarkaškim savezom BiH kojim bi bila utvrđena neka pristojnija primanja. Naprotiv, iskusni stručnjak radio je praktično na osnovu usmenog dogovora i to za honorar koji je svakako ispod njegovog renomea.

S druge strane, svoj dio posla je odradio lavovski, čak i vodio reprezentaciju u onoj ključnoj utakmici pretkvalifikacija protiv Armenije. Da smo tada izgubili, ko zna šta bi bilo sa bh. košarkom… Vujošević je izuzetno cijenio sve što Bajramović radi, konstatno i naglašavao njegov udio u uspjesima.

Nažalost, njegov doprinos nije valorizovan u tom finansijskom dijelu na adekvatan način te je bh. stručnjak praktično stavljen pred zid u trenutnku kada je stigla izdašna ponuda iz Azije. Raditi praktično na granici volonterizma u reprezentaciji ili otići trbuhom za kruhom…

“Potpuno svjestan osjetljivosti trenutka, bio sam primoran donijeti ovako tešku odluku. Klub za koji sam potpisao insistirao je na hitnom dolasku. I pored mojih molbi da ostanem ovaj ciklus sa reprezentacijom, nisam naišao na razumjevanje. Traže da dođem odmah i da se uključim u rad s timom. Dugo sam u reprezentaciji, osjećam veliku moralnu odgovornost prema bilo kojem poslu koji sam obavljao u njoj. Radio sam i poslove selektora, kao i pomoćnika, pa je time bilo i teže donijeti odluku. Međutim, iako imam obavezu prema reprezentaciji, prije svega imam i obavezu prema svojoj porodici, a zbog koje se i donose ovako teške odluke”, kaže Bajramović u telefonskom razgovoru za SCsport.ba prilikom povratka iz Beograda, gdje je satima razgovarao sa Vujoševićem.

Nije mnogo želio razgovarati na temu visine primanja i uvjeta u kojima je radio sa reprezentacijom, tek je istakao:

“Bio sam uključen u rad stručnog štaba Duška Vujoševića u punom kapacitetu i to sam radio bez obzira na visinu materijalne naknade, koja sigurno nije bila zadovoljavajuća, ali opet nije bila presudni faktor u mom radu sa bh. selekcijom. Međutim, zbog ukupnog odnosa prema sportu u BiH, prije svega košarkaškom, svjestan sam i da Savez nije u stanju vezati ljude na kontinuirani i obavezan rad, ali upravo zbog toga se mogu i očekivati ovakve stvari. Siguran sam ipak da će KSBiH pronaći najbolje rješenje kako bi se kvalifikacije odigrale na najbolji mogući način”.

S ponosom gleda na protekli period u reprezentaciji BiH.

“Mislim da je dosad urađen ogroman dio posla. Ne smije se zaboraviti da smo krenuli iz pretkvalifikacija i došli u situaciju da se još uvijek borimo za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Smatram da je i neki moj skromni doprinos bio prisutan tu. Ponavljam, jako mi je žao što neću biti u mogućnosti nastaviti rad sa reprezentacijom i Duškom Vujoševićem. Ne osjećam se ni ugodno ni dobro, ali u ovoj situaciji nije bilo moguće donijeti drugačiju odluku”, zaključuje Mensur Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije