Avionu otkazao sistem: Igrači Žalgirisa proživjeli pravi užas

Radiosarajevo.ba
Avionu otkazao sistem: Igrači Žalgirisa proživjeli pravi užas

Prava drama odvijala se u petak u avionu kojim su se košarkaši Žalgirisa vraćali s utakmice Eurolige protiv Real Madrida.

Nakon što je poletio s aerodroma Madrid-Barajas, Boeingu 737 je na visini od pet hiljada metara otkazao navigacijski sistem i pilot nije znao kojom brzinom leti. Kontrolori zračnog prometa u Madridu navigirali su pilota i hitno raščistili zračni promet kako bi se litvanski avion mogao vratiti u zračnu luku.

Pilot sletio tek iz trećeg pokušaja

Madrid je tu večer pogodilo snažno nevrijeme, što je otežalo čitavu situaciju. Pilot iz dva pokušaja nije uspio prizemljiti avion pa su ga preusmjerili u vojnu bazu u Getafeu na koju je napokon sletio 45 minuta kasnije.

“Sve je trajalo oko 45 minuta, letjeli smo u načinu rada u slučaju opasnosti, avion je odjednom krenuo naglo padati... Sletjeli smo nakon sat vremena čistog užasa i panike. Sretna sam što smo živi, ali još uvijek se tresem. Bio je to najstrašnije iskustvo u mom životu”, poručila je supruga igrača Brandona Daviesa, Amber Grissom.

Vlasnik aviona: Putnici nisu bili u opasnosti

Kompanija Klasjet koja je vlasnik aviona tvrdi da putnici nisu bili u opasnosti ni u jednom trenutku, ali izjave trenera Žalgirisa Šarunasa Jasikevičiusa potvrđuju da ipak nije bilo sve tako bezazleno.

“Ekipa je sretna što se uspjela vratiti. Sada nam je smiješno, ali u zraku nije bilo nimalo...”, rekao je litvanskim novinarima Jasikevičius nakon povratka u Kaunas. Njegova ekipa je u Madridu pobijedila 93-86.

Riječ je modelu Boeinga iz serije 737-500 koji već godinama sigurno leti i na kojemu nisu zabilježeni raniji problemi. Međutim, istraga je pod budnim okom jer su Boeingovi avioni u razmaku od samo pet mjeseci imali dvije tragične nesreće. U martu se u Etiopiji srušio Boeing 737 MAX, poginulo je 157 ljudi, a isti model je u listopadu prošle godine pao u Indoneziji pri čemu je ubijeno 189 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije