Zvijezda je rođena u prvom nastupu: Sjećanje na debi Lewisa Hamiltona u F1

J. M.
Zvijezda je rođena u prvom nastupu: Sjećanje na debi Lewisa Hamiltona u F1

Na jednoj britanskoj gala-svečanosti, organizovanoj krajem 1994, povodom dodjele priznanja najboljim u automobilskom sportu, Ronu Dennisu, šefu McLaren F1 tima, prišao je 10-godišnji dječak i rekao mu: "Jednog dana ću voziti za vaš tim i postati svjetski prvak Formule 1".

Nekoliko godina kasnije, isti dječak po imenu Lewis Hamilton nazvat će šefa McLarena: "Gospodine Dennis, postao sam britanski prvak u kartingu".

Ron Dennis nije imao dilema: Preuzeo je brigu o najvećem dragulju britanskog automobilskog sporta.

Nešto više od 12 godina nakon prvog susreta sa šefom McLarena, Lewis Hamilton je ispunio prvi dio vlastitog pročanstva: 18. marta 2007. debitovao je u Formuli 1, naravno za volanom McLarena, i to na kakav način!

hamilton_F1_2007_005.jpg - undefined

Foto: Mercedes

Četvrti na treningu za VN Australije, treći nakon starta i preticanja timskog kolege Fernanda Alonsa, potom drugi, nekoliko krugova čak u vodstvu, da bi uvodni nastup u najbržem cirkusu završio na trećem mjestu. Zvijezda je rođena! 

"Još nisam vidio ovakav debi jednog vozača u Formuli 1", rekao je izvršni direktor McLarena Martin Whitmarsh, a njegovo mišljenje dijelio je i Niki Lauda (1949-2019), trostruki svjetski prvak F1.

Činjenica da je tada 22-godišnji Englez na startu prestigao i kasnije dugo držao na odstojanju dvostrukog svjetskog prvaka Fernanda Alonsa imala je simbolički karakter i najavila ono što će se desiti. Hamiltonu su svi već tada predvidjeli sjajnu karijeru, titule svjetskog prvaka… 

hamilton_F1_2007_003.jpg - undefined

Foto: Mercedes

A šta je na sve rekao Dennis, obasut hvalospjevima britanske javnosti za "njuh" kojim je prepoznao novu zvijezdu F1.

"Pogrešno je reći da je uspjeh Lewisa Hamiltona moja zasluga. Ja sam samo na pravi način usmjerivo njegovu karijeru, a sve zasluje pripadaju Lewisu. Mnogo toga je žrtvovao u karijeri i potpuno zaslužio svoj komadić slave" rekao je Dennis.

Ostalo je historija. Nepuna tri mjeseca nakon debija – 10. juna 2007. godine – Hamilton je zabilježio prvu od 84 pobjede u karijeri. Na kraju sezone nesretno je izgubio titulu za jedan bod, no već naredne godine (2008) postao je svjetski prvak.

Prelazak iz McLarena u Mercedes (2013) donio je novi zamah u karijeri Lewisa Hamiltona. Danas se može pohvaliti sa šest titula svjetskog prvaka, 84 pobjede, 151 plasmanom na postolje...

Samo je pitanje vremena kada će na vječitoj listi nadmašiti legendarnog Michaela Schumachera, kao što je to učinio još prošle sezone na listi osvajača najboljih startnih pozicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije