Pa, dokle više: Peta uzastopna dvostruka pobjeda Mercedesa u Formuli 1

J. M.
Pa, dokle više: Peta uzastopna dvostruka pobjeda Mercedesa u Formuli 1

Staza u Barceloni bila je domaćin Velike nagrade Španije, pete ovogodišnje utrke Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Nakon četiri dvostruke pobjede Mercedesa na startu sezone, malo ko je očekivao drugačiji scenarij na prvoj europskoj utrci u kalendaru.

Zaista, kvalifikacije su protekle u dominaciji vozača Mercedesa, a prvu startnu poziciju ostvario je Valtteri Bottas ispred timskog druga Lewisa Hamiltona.

F1_spanija_2019_009.jpg - undefined

Foto: Daimler

Trenutak odluke desio se na startu utrke: Hamilton je uhvatio prvu krivinu prije timskog druga i preuzeo čelnu poziciju.

Oko 80 hiljada gledalaca na stazi u Barceloni i milioni kraj malih ekrana gledali su još jednu monotonu utrku u kojoj je Hamilton s lakoćom održavao vodstvo ispred Bottasa.

Malo borbe bilo je tek u duelu za treće mjesto između vozača Ferrarija – Vettela i Leclerca – s Maxom Verstappenom u Red Bullu.

F1_spanija_2019_003.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Sudar Strolla (Racing Point) i Norrisa (McLaren) u 46. od 66 krugova, nakon čega je na stazu izašao "safety car", prijetio da zakomplicira stvari u poretku. Tek na isteku 52. kruga sigurnosni automobil otišao je u boks i oslobodio stazu za utrkivanje koje se očekivalo čitavog vikenda.

Hamilton je ponovo dokazao klasu, zadržao čelnu poziciju i zabilježio treću pobjedu u sezoni kojom je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.

F1_spanija_2019_001.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Mjesta na postolju zauzeli su i Bottas na drugom, Verstappen na trećem mestu, a bodove su još osvojili Vettel, Leclerc, Gasly (Red Bull), Magnussen (Haas), Sainz (McLaren), Kvyat (Toro Rosso) i Grosjean (Haas).

Poredak nakon 5 od 21 utrke: Hamilton 112, Bottas 105, Verstappen 66, Vettel 64, Leclerc 57, Gasly 21, Magnussen 14, Perez 13, Gasly 13, Räikkönen 13, Norris 12, Sainz 10…

Poredak konstruktora: Mercedes 217, Ferrari 121, Red Bull 87, McLaren 22, Racing Point 17, Haas 15, Alfa Romeo 13…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije