Sayonara Honda, bonjour Renault: McLaren mijenja dobavljača motora

Radiosarajevo.ba
Sayonara Honda, bonjour Renault: McLaren mijenja dobavljača motora
Ono o čemu se dugo špekuliralo, čeka još samo formalnu potvrdu. McLaren, proslavljeni britanski tim Formule 1, u narednoj sezoni promijenit će dobavljača motora.

Umjesto Honde, u "repu" Mclarenovog bolida "zabrundat" će Renaultov V6 turbo hibrid. Time će biti stavljena tačka na trogodišnju suradnju McLarena i Honde koju su obilježili očajni rezultati, uzrokovani slabim i nepouzdanim motorom.

Ono što je održavalo britansko-japanski brak bila je novčana injekcija Honde od 100-tinjak miliona dolara u kasu McLarena. Na kraju su čelnici McLarena odlučili žrtvovati novac u korist rezultata i zato će preći na motore Renault.

Honda se neće povući iz Formule 1 nego će u narednoj sezoni pokretati Toro Rosso, drugi tim Red Bulla, koji trenutno koristi Renaultove motore. Ukoliko nekim slučajem Honda "proradi" i postane konkurentna, onda bi se 2019. godine i Red Bull prebacio na japanske motore.

To nije kraj "rokadama" koje je izazvao prekid suradnje McLarena i Honde. Dio kompleksnog sporazuma je i prelazak Carlosa Sainza juniora, dosadašnjeg  vozača Scuderije Toro Rosso u fabrički tim Renaulta, možda već ovog vikenda na VN Singapura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije