SAD: Hamilton ostao vladar Teksasa, od titule ga dijeli devet bodova

J. M.
SAD: Hamilton ostao vladar Teksasa, od titule ga dijeli devet bodova
Na stazi Circuit of The Americas u Austinu vožena je VN SAD, 17. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Američki vlasnici Formule 1 potrudili su se napraviti spektakl na domaćem terenu pa su utrci u Teksasu prisustvovali bivši predsjednik Bill Clinton, glumac Woody Harrelson, startnom zastavom mahao je Usain Bolt, a vozače najavio legendarni Michael Buffer.

Najbolji na treningu bili su vodeći u ukupnom poretku šampionata – Lewis Hamilton (Mercedes) i Sebastian Vettel (Ferrari), no velika prednost britanskog vozača ostavljala je malo nade u neizvjestan finiš.

Ipak, na startu je Vettel iskoristio jednu od posljednjih šansi koja mu se ukazala i poveo utrku.

start_twitter_austin.jpg - undefined

Twitter

Na njegovu žalost, već u 6. krugu do izražaja je došla premoć Mercedesovog bolida: Uz pomoć DRS-a Hamilton je s lakoćom vratio lidersku poziciju koju će do kraja utrke ispuštati samo nakratko tokom zaustavljanja u boksu.

vettel_hamilton_pirelli_austin.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Hamilton je s lakoćom ostvario devetu pobjedu u sezoni, petu na stazi u Austinu, kojom je praktično osigurao novu titulu šampiona. Do četvrtog naslova britanskog vozača dijeli devet bodova koje će vjerovatno osvojiti već naredne nedjelje u Meksiku.

vettel_ferrari_austin.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Nešto zanimljivija bila je borba za preostala dva mjesta na postolju koja su osvojili Ferrarijevi vozači: Vettel na drugom i Kimi Räikkönen na trećem mjestu.

Zapravo je treći ciljem prošao sjajni Max Verstappen (Red Bull), ali je kažnjen s pet sekundi zbog napuštanja staze pa je holandski vozač pao na četvrto mjesto. 

verstappen_rb_austin.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Bodove su još osvojili Bottas (Mercedes), Ocon (Force India) Sainz (Renault), Pérez (Force India), Massa (Williams) i Kvyat (Toro Rosso).

alonso_pirelli_austin.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ukupni poredak nakon 17 od 20 utrka: Hamilton 331, Vettel 265, Bottas 244, Ricciardo 192, Räikkönen 160, Verstappen 126, Pérez 86…

Poredak konstruktora: Mercedes 575, Ferrari 425, Red Bull 318, Force India 159, Williams 68, Toro Rosso 53…

Naredna utrka vozi se 29. oktobra na stazi Autódromo Hermanos Rodríguez u Meksiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije