SAD: Pobjeda Räikkönena nakon pet godina, Hamilton još nije prvak

J. M.
SAD: Pobjeda Räikkönena nakon pet godina, Hamilton još nije prvak
Na stazi Circuit of The Americas u Austinu vožena je VN SAD-a, 18. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Iako je bilo mnogo pokazatelja da će trka u Teksasu riješiti pitanje prvaka za 2018. godinu, to se ipak nije desilo.

Lewis Hamilton je ispustio prvu meč loptu, pa će na petu titulu u karijeri morati sačekati neku od tri posljednje utrke.

Činilo se da će sve biti riješeno u Austinu: Hamilton je u Austin stigao sa 67 bodova prednosti, na kvalifikacionom treningu ostvario je 81. najbolju startnu poziciju u karijeri, dok je drugoplasirani Vettel zbog kazne morao startovati s petog mjesta.

Hamilton je malo zaspao na startu utrke, vodstvo je preuzeo Kimi Räikkönen. Vettel je ponovo imao bliski kontakt na stazi, ovaj put s Danielom Ricciardom (Red Bull) nakon kojeg je pao na 15. mjestu.

usa_F1_twitter_03.jpg - undefined

Twitter

Činilo se da su u Ferrarijevom boksu ponovo napravili taktičku grešku, kada su na kraju prve trećine utrke, tokom "virtuelnog safety cara", ostavili Räikkönena na stazi umjesto da ga pozovu na obaveznu zamjenu guma.

U Mercedesu su pravovremeno reagirali, Hamilton je na vrijeme zamijenio gume i preuzeo vodstvo ispred finskog vozača. No, pokazalo se da Hamilton brzo troši drugi komplet guma pa je morao na još jednu zamjenu poslije koje je pao na četvrto mjesto.

Räikkönen je ponovo preuzeo vodstvo, a u finišu smo gledali pravu dramu kada su ga dostigli Max Verstappen (Red Bull) i Hamilton.

U dramatičnoj završnici Räikkönen je sačuvao prednost i zabilježio prvu pobjedu u F1 nakon pet godina, dok su mjesta na postolju zauzeli i Verstappen i Hamilton. 

usa_F1_RB_01.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Kako je Sebastian Vettel završio na četvrtom mjestu, Hamilton još nije i teoretski osigurao titulu.  

Bodove su još osvojili Bottas (Mercedes), Hülkenberg i Sainz (Renault), Ocon (Racing Point), Magnussen (Haas) i Perez (Racing Point).

Ukupni poredak nakon 18 od 21 utrke: Hamilton 346, Vettel 276, Räikkönen 221, Bottas 217, Räikkönen 221, Verstappen 191, Ricciardo 146, Hülkenberg 61, Magnussen 55, Perez 54, Ocon 53, Alonso 50, Sainz 45, Grosjean 31, Gasly 28…

Poredak konstruktora: Mercedes 563, Ferrari 497, Red Bull 337, Renault 106, Haas 86, McLaren 58, Racing Point 48, Toro Rosso 30, Sauber 27, Williams 7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije