Samo je Schumacher još uvijek uspješniji: Lewis Hamilton šesti put prvak svijeta!

J. M.
Samo je Schumacher još uvijek uspješniji: Lewis Hamilton šesti put prvak svijeta!

Lewis Hamilton je po šesti put u svojoj karijeri postao prvak svijeta u konkurenciji vozača Formule 1! Epilog je to Velike nagrade SAD-a, 19. utrke ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva koja je održana na stazi Circuit of The Americas u Austinu.

Utrku u Teksasu dobio je Valtteri Bottas (Mercedes), ali je Hamilton osvajanjem drugog mjesta ostvario nedostižnu prednost uoči dva posljednja nastupa u ovoj sezoni.

F1_SAD_2019_003.jpg - undefined

Foto: Daimler

Kvalifikacioni trening dobio je Bottas koji je bio minimalno brži od Sebastiana Vettela (Ferrari) i Maxa Verstappena (Red Bull), dok je Hamilton bio tek peti.

Na startu utrke Bottas je sačuvao vodstvo, ali su ostali vozači profitirali od Vettelovih problema. Verstappen se probio na drugo, Hamilton na treće mjesto, dok je Vettelu brzo odustao zbog pucanja zadnjeg ovjesa.

F1_SAD_2019_001.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Ostatak utrke protekao je u taktičkom nadmudrivanju Bottasa, Verstappena i Hamiltona. Bottas i Verstappen odabrali su taktiku sa dva zaustavljanja u boksu, dok je Hamilton samo jednom mijenjao gume.

U finiš utrke Hamilton je ušao kao lider, ali sa prilično istrošenim gumama što je Bottas iskoristio i u 52. oid 56. krugova prešao timskog druga, ostvarivši na kraju četvrtu pobjedu u sezoni.

F1_SAD_2019_002.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Hamilton je osvojio drugo mjesto, Verstappen treće, dok su se među osvajačima bodova našli i Leclerc (Ferrari), Albon (Red Bull), Ricciardo (Renault), Norris (Mclaren), Sainz (McLaren), Hulkenberg (Renault) i Kvyat (Toro Rosso).

Tako se sjajni britanski vozač Mercedesa na vječitoj listi odvojio od Argentinca Juan Manuel Fangia s kojim je dijelio drugo mjesto sa po pet naslova. Naprije je samo legendarni Michael Schumacher koji je osvojio sedam titula…

F1_SAD_2019_006.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak nakon 19 od 21 utrke: Hamilton 381, Bottas 314, Leclerc 249, Verstappen 235, Vettel 230, Albon 84, Sainz 80, Gasly 77, Ricciardo 46, Perez 43, Norris 41, Hülkenberg 37, Kvyat 35…

Poredak konstruktora: Mercedes 695, Ferrari 479, Red Bull 366, McLaren 121, Renault 83, Toro Rosso 65, Racing Point 64, Alfa Romeo 35, Haas 28, Williams 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije