Rusija: Bottas dobio naredbu da uspori, Hamilton čeka promociju

J. M.
Rusija: Bottas dobio naredbu da uspori, Hamilton čeka promociju
Na stazi u Sočiju održana je Velika nagrada Rusije, 16. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Subotnji kvalifikacioni trening donio je ponovo dominaciju Mercedesa, ali i jednu novost: Prvu startnu poziciju ostvario je Valtteri Bottas ispred timskog druga Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela (Ferrari).

Bottas je zadržao vodeću poziciju na startu utrke, dok je Hamilton jedva odbio napad Vettela.

formula_rusija_2018_009.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Najveći posao na početku utrke obavio je Max Verstappen (Red Bull) koji se s 19. startne pozicije (kazna zbog zamjene motora) u svega 10-ak krugova furioznom vožnjom probio na šesto mjesto.

Vettel je kroz ulaske u boksove (14-16. krug) prešao Hamiltona, ali ga je britanski vozač vrlo brzo uspio obići na stazi i vratiti se u poredak iza Bottasa.

Na čelo je izbio Verstappen koji je odlažući obavezno zaustavljanje u boksu neočekivano lako održavao vodstvo.

formula_rusija_2018_008.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Sredinom utrke desilo se ono što su svi očekivali: Iz boksa Mercedesa naredili su Bottasu da propusti Hamiltona što je finski vozač i učinio.

Ostatak trke bio je samo formalnost za Hamiltona. Kada je Verstappen najzad pozvan u boks, vozač Mercedesa izbio je na prvu poziciju koju je s lakoćom održao do kraja.

Tako je Hamilton sedmom pobjedom u sezoni skoro osigurao novu titulu šampiona, a mjesta na postolju zauzeli su i Bottas i Vettel.

formula_rusija_2018_001.JPG - undefined

Foto: Pirelli

Bodove su još osvojili Räikkönen (Ferrari), Verstappen i Ricciardo (Red Bull), Leclerc (Sauber), Magnussen (Haas), Ocon i Perez (Racing Point).

Ukupni poredak nakon 16 od 21 utrke: Hamilton 306, Vettel 256, Bottas 189, Räikkönen 186, Verstappen 158, Ricciardo 134, Hülkenberg 53, Magnussen 53, Alonso 50, Perez 47, Ocon 47, Sainz 38, Gasly 28, Grosjean 27…

Poredak konstruktora: Mercedes 495, Ferrari 442, Red Bull 292, Renault 91, Haas 80, McLaren 58, Racing Point 35, Toro Rosso 30, Sauber 27, Williams 7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije