Nakon 10 godina: U kalendar najbržeg cirkusa vraća se VN Francuske

Radiosarajevo.ba
Nakon 10 godina: U kalendar najbržeg cirkusa vraća se VN Francuske
Francuska je dala veliki doprinos automobilskom sportu kroz brojne proizvođače automobila, bolida, motora, guma, sjajne vozače...

Upravo zato je potpuno nelogično da se skoro čitavu deceniju, još od 2008. godine, Velika nagrada Francuske ne nalazi u kalendaru Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora F1.

Mnoge će obradovati vijest da se tradicionalna utrka vraća naredne godine: Bolidi F1 opet će juriti u Francuskoj, i to na pravo utrci umjesto zimskih testiranja.

No, domaćin VN Francuske 2018. godine neće biti staza Magny Cours, na kojoj je održano 19 posljednjih utrka, nego tradicionalna pista Paul Ricard u Le Castelletu na jugu zemlje.

Staza otvorena još 1970. godine poznata je po pravcu Mistral, dugom čak 1,8 kilometara. Ipak, za utrku 24. juna 2018. godine Mistral će biti presječen s lijevo-desno krivinom.

"Morali smo to učiniti. Čak i sa ovom šikanom, FIA je izmjerila da će bolidi prije krivine juriti 343 km/h. Malo ćemo ih usporiti i ponuditi još jedan pravac", rekao je Gilles Dufeigneux, izvršni direktor VN Francuske.

Organizatori su objavili izgled obnovljene staze duge 5,8 kilometara. Posljednja VN Francuske u Le Castelletu održana je 1990. godine, kada je u dramatičnoj završnici, dva kruga prije kraja, Alain Prost (Ferrari) prestigao Ivana Capellija (Leyton House) i stigao do pobjede na domaćem terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije