VN Meksika: Pobjeda Hamiltona, ali odložena promocija novog-starog šampiona

J. M.
VN Meksika: Pobjeda Hamiltona, ali odložena promocija novog-starog šampiona

Na autodromu Hermanos Rodríguez održana je Velika nagrada Meksika, 18. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Utrka u Meksiku pažnju je privlačila zbog mogućnosti da Lewis Hamilton (Mercedes) tri utrke prije kraja osigura šestu titulu svjetskog prvaka – u slučaju da na razrijeđenom meksičkom zraku osvoji 14 bodova više od timskog druga Valtterija Bottasa.

Kvalifikacioni trening obilježio je Max Verstappen, pobjednik dvije prethodne utrke u Meksiku. Nizozemac za volanom Red Bulla ostvario je najbolje vrijeme, ali je ignorirao žutu zastavu za usporavanje nakon udesa Bottasa, pa je zaradio kaznu i pomjeren je tri pozicije unazad.

F1_meksiko_2019_004.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Tako su se u prvom startnom redu našli Ferrarijevi vozači – Charles Leclerc i Sebastian Vettel – iza kojih su bili Hamilton, Verstappen, Albon (Red Bull), Bottas…

Na startu utrke Charles Leclerc uspio je na dugom pravcu zadržati prvu poziciju ispred Vettela, dok su Hamilton i Verstappen imali bliski kontakt u kojem je Nizozemac izvukao deblji kraj. Verstappen je izgubio nekoliko pozicija, kasnije mu je pukla guma, pa je izgubio sve šanse da ostvari "hat-trick" u Meksiku.

F1_meksiko_2019_013.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Utrka je prošla u borbi i taktičkom nadmudrivanju vozača Ferrarija i Mercedesa. Leclerc je prvi išao u boks, potom Hamilton, Bottas, dok je Vettel najduže ostao na prvom setu guma.

Sredinom utrke Hamilton je izbio na prvu poziciju, praćen od Vettela, Bottasa i Leclerca koji je jedini dva puta mijenjao gume.

F1_meksiko_2019_007.jpg - undefined

Foto: Daimler

S ovakvim poretkom ušlo se u finiš utrke: Hamiltonove gume izdržale su do kraja i pomogle Britancu za zabilježi 10. pobjedu u sezoni. Ipak, promocija novog-starog šampiona je odložena jer je Valtteri Bottas osvojio treće mjesto.

Na postolju je Mercedesovim vozačima društvo pravio drugoplasirani Sebastian Vettel, a bodove su još osvojili Leclerc, Albon, Verstappen, Perez (Racing Point), Ricciardo (Renault), Gasly (Toro Rosso) i Hülkenberg (Renault).   

F1_meksiko_2019_011.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak nakon 18 od 21 utrke: Hamilton 363, Bottas 289, Leclerc 236, Vettel 230, Verstappen 220, Gasly 77, Sainz 76, Albon 74, Perez 43, Ricciardo 38, Norris 35, Hülkenberg 35, Kvyat 34…

Poredak konstruktora: Mercedes 655, Ferrari 465, Red Bull 341, McLaren 111, Renault 73, Toro Rosso 64, Racing Point 64, Alfa Romeo 35, Haas 28, Williams 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije