Mađarska: Epska bitka Hamiltona i Verstappena pripala svjetskom prvaku

J. M.
Mađarska: Epska bitka Hamiltona i Verstappena pripala svjetskom prvaku
Twitter / Start utrke

Na stazi Hungaroring pored Budimpešte održana je VN Mađarske, 12. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora F1, odnosno posljednji nastup prije jednomjesečne ljetne pauze.

Na subotnjim kvalifikacijama najbrži je bio Holanđanin Max Verstappen (Red Bull) koji je ostvario prvi "pole" u karijeri i postao 100. vozač koji je ostvario najbolju startnu poziciju.

Na startu je Verstappen zadržao prvu poziciju i poveo utrku ispred Hamiltona (Mercedes), dok su njihov tempo koliko-toliko pratili samo Ferrarijevi vozači Leclerc i Vettel.

verstappen_hun_03.jpg - undefined

Twitter

Nakon obaveznog zaustavljanja na isteku prve polovine utrke Hamilton se sasvim približio Verstappenu, ali nije uspio preći vozača Red Bulla.

Tada je Hamilton napravio sjajan taktički potez: Još jednom je ušao u boks, izabrao mekše gume, krug po krug smanjivao prednost Verstappena i u 67. krugu preuzeo vodstvo.

hungaroring_04.jpg - undefined

Twitter

Tako je Hamilton zabilježio sedmu pobjedu u sezoni kojom je učvrstio vodstvo u ukupnom poretku, a mjesta na postolju zauzeli su i drugoplasirani Verstappen te Vettel na trećem mjestu.

Bodove su još osvojili i Leclerc, Sainz (McLaren), Gasly (Red Bull), Räikkönen (Alfa Romeo), Bottas (Mercedes), Norris (McLaren) i Albon (Toro Rosso).

Ukupni poredak nakon 12 od 21 utrke: Hamilton 250, Bottas 188, Verstappen 181, Vettel 156, Leclerc 132, Gasly 63, Sainz 58...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije