Mađarska vlada ulaže 115 miliona eura da zadrži Formulu 1 u Budimpešti

Radiosarajevo.ba
Mađarska vlada ulaže 115 miliona eura da zadrži Formulu 1 u Budimpešti
Proteklog vikenda u Mađarskoj je održana 32. utrka Formule 1 na legendarnom Hungaroringu u Budimpešti. Pobjedu, drugu na ovoj stazi ostvario je vozač Ferrarija Sebastian Vettel.

Formulu 1 u Budimpešti ćemo gledati još dugo po svemu sudeći s obzirom na to da će mađarska vlada investirati 114.7 miliona eura u Hungaroring kako bi zadržali najbrži cirkus u ovoj zemlji i zadovoljili kriterije Liberty Media korporacije.

Oko 16.4 miliona eura bit će uloženo na tribine i stazu, dok će 65.6 miliona eura biti uloženo u boksove i kontrolni toranj u 2018. godini. Još 32.8 miliona eura bit će uloženo na parking i dodatna poboljšanja Hungaroringa u 2019. godini.

"Hungaroring je tradicionalna staza Formule 1 već preko 30 godina i želimo zadržati Veliku nagradu Mađarske", rekao je ministar vanjskih poslova Mađarske.

Velika nagrada Mađarske vozi se od 1986. godine, a prvu pobjedu ostvario je Neslon Piquet. Najviše pobjeda na ovoj stazi ima Lewis Hamilton (5), a slijede Michael Schumacher (4) i Ayrton Senna (3). Najuspješniji konstruktor je McLaren (11), dok Williams i Ferrari imaju po sedam pobjeda u Mađarskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije