Legendo, držimo ti palčeve: Tačno pet godina od nesreće Michaela Schumachera

J. M.
Legendo, držimo ti palčeve: Tačno pet godina od nesreće Michaela Schumachera
Foto: Scuderia Ferrari / Michael Schumacher
Michael Schumacher je tog 29. decembra 2013. godine skijao sa svojim 14-godišnjim sinom Mickom, spuštajući se stazom Combe de Saulire ispod Dent de Burginiznad Méribela u francuskim Alpama.

Dok je najbolji vozač u historiji prelazio neosiguranim područjem van staze između Piste Chamois i Piste Mauduit pao je i udario glavom o stijenu, pretrpjevši ozbiljne povrede uprkos skijaškoj kacigi.

Prema njegovim ljekarima, Schumi bi najvjerojatnije umro na mjestu nesreće da nije nosio kacigu.

Schumacher je prebačen u bolnicu u Grenoble, gdje je prošao dvije hirurške intervencije. Stavljen je u induciranu komu zbog traumatske povrede mozga, da bi 7. marta 2014. godine ljekari saopćili da je njegovo stanje stabilno.

Početkom aprila 2014. godine, Schumacherov agent je prijavio da slavni vozač pokazuje "trenutke svijesti" te da je postepeno povučen iz medicinski izazvane kome, uz izvještaje rođaka o "malim ohrabrujućim znakovima" u odnosu na prethodni mjesec.

Sredinom juna 2014. godine prebačen je iz intenzivne njege u odjeljenje za rehabilitaciju. Do 16. juna 2014. godine, Schumacher je došao svijesti i nastavio rehabilitaciju na Univerzitetskoj klinici u švicarskoj Lausannei.

U septembru 2014. godine, Schumacher je stigao u svoj dom na dalju rehabilitaciju. Tri mjeseca kasnije objavljeno je da je Schumacher "paraliziran i u invalidskim kolicima", da "ne može govoriti i ima problema sa pamćenjem".

U video intervjuu objavljenom u maju 2015. godine, Schumacherov menadžer Sabine Kehm je rekla da se njegovo stanje polako poboljšava "s obzirom na ozbiljnost povrede koju je imao".

U septembru 2016. godine, Felix Damm, advokat Schumachera, rekao je njemačkom sudu da njegov klijent "ne može hodati", kao odgovor na lažne izvještaje iz decembara 2015. u njemačkom listu Die Bunte da bi mogao "prošetati nekoliko koraka".

Do današnjeg dana porodica insistira na tajnosti u vezi sa zdravstvenim stanjem Michaela Schumachera.

Vozač u koga su bile uperene kamere tokom više od dvije decenije uspješne karijere danas živi u tajnosti u krugu porodice i prijatelja u kući na obalama Ženevskog jezera.

Sudbina je htjela da nastrada na skijaškoj stazi dok je naizgled mnogo opasniji cirkus Formule 1 napustio zdrav i u izuzetnoj fizičkoj kondiciji, nakon što je ostvario 91 pobjedu i osvojio sedam titula svjetskog prvaka. Legendo, držimo ti palčeve da se oporaviš!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije