Kina: Trijumf Hamiltona i dominacija Mercedesa u 1000. utrci u historiji F1

J. M.
Kina: Trijumf Hamiltona i dominacija Mercedesa u 1000. utrci u historiji F1

Na stazi u Šangaju održana je Velika nagrada Kine, treća utrka ovogodišnjeg Svjetska prvenstva i, posebno zanimljivo, 1000. u historiji Formule 1.

Uprkos najavama da slijedi veliki povratak Ferrarija, treninzima i kvalifikacijama dominirali su vozači Mercedesa koji su pobijedili u prve dvije utrke. Najbolju startnu poziciju osvojio je Valtteri Bottas ispred timskog druga Lewisa Hamiltona i Ferrarijevog tandema – Sebastian Vettel i Charles Leclerc.

F1_kina_2019_010.jpg - undefined

Foto: Daimler

Utrka je riješena nekoliko stotina metara nakon gašenja crvenog svjetla: Bottas je nešto slabije startovao, Hamilton se probio na prvu poziciju koju nije ispuštao do kraja, osim nakratko tokom zaustavljanja u boksu.

Nešto zanimljivija bila je borba za treće mjesto: Leclerc je na startu prošao Vettela, ali je ubrzo iz boksa Ferrarija dobio naredbu da pusti timskog druga.

F1_kina_2019_003.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Onda je Leclerc izgubio i četvrtu poziciju, a Max Verstappen je (Red Bull) zamalo je prošao i Vettela na trećem mjestu.

Do kraja utrke utrke nije bilo previse uzbuđenja: Hamilton je zabilježio pobjedu kojom je preuzeo vodstvo u šampionatu, dok su mjesta na postolju zauzeli i Bottas i Vettel.

F1_kina_2019_006.jpg - undefined

Foto: Twitter

Bodove su još osvojili Verstappen, Leclerc, Gasly (Red Bull), Ricciardo (Renault), Perez (Racing Point), Räikkönen (Alfa Romeo) i Albon (Toro Rosso).

Poredak nakon 3 od 21 utrke: Hamilton 68, Bottas 62, Verstappen 39, Vettel 37, Leclerc 36, Gasly 13, Räikkönen 12, Magnussen 8, Norris 8, Ricciardo 6, Hülkenberg 6…

Poredak konstruktora: Mercedes 130, Ferrari 73, Red Bull 52, Alfa Romeo 12, Renault 12…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije