Japan: Hamilton korak do titule, novi debakl Ferrarija

J. M.
Japan: Hamilton korak do titule, novi debakl Ferrarija
Iako su ljubitelji Formule 1 očekivali dramatičan finiš sezone, čini se da od toga neće biti ništa.

I na stazi u Suzuki, gdje je vožena VN Japana, 16. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, nastavljena je crna serija Ferrarija što je Mercedes ponovo iskoristio.

Duel Lewisa Hamiltona (Mercedes) i Sebastiana Vettela (Ferrari) – vodećih u ukupnom poretku i najboljih sa kvalifikacionog treninga – u Suzuki je trajao svega nekoliko stotina metara. 

vesrtapen_japan_01.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Toliko je Vettel imao  "ispravan" bolid nakon čega je Ferrari izgubio snagu pa je njemački vozač vrlo brzo završio nastup.

Bez najvećeg konkurenta Hamilton se bez problema "prošetao" do pobjede, a jedinog kakvog-takvog konkurenta imao je u Maxu Verstapppenu (Red Bull) koji ga je opasno ugrozio u posljednja dva kruga nakon virtuelnog "safety cara".

toro_rosso_japan.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Na kraju je Hamilton stigao do pobjede kojom je prednost u ukupnom poretku povećao na 59 bodova što je skoro nenadoknadivo četiri utrke prije kraja sezone.

Pored Hamiltona, mjesta na postolju zauzeli su vozači Red Bula – Max Verstappen i Daniel Ricciardo – a bodove su još osvojili Bottas (Mercedes), Räikkönen (Ferrari), Ocon (Force India), Perez (Force India), Magnussen (Haas), Grosjean (Haas) i Massa (Williams).

ricciardo_japan_01.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Ukupni poredak: Hamilton 306, Vettel 247, Bottas 234, Ricciardo 192, Räikkönen 148, Verstappen 111, Pérez 82…

Poredak konstruktora: Mercedes 540, Ferrari 395, Red Bull 303, Force India 147, Williams 66, Toro Rosso 52…

Naredna utrka vozi se 22. oktobra u Austinu (SAD).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije