Hamilton osvojio Hungaroring i povećao prednost uoči ljetne pauze

J. M.
Hamilton osvojio Hungaroring i povećao prednost uoči ljetne pauze
Na stazi Hungaroring vožena je VN Mađarske, 12. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Subotnji kvalifikacioni trening obilježila je kiša na kojoj se najbolje snašao vodeći u ukupnom poretku Lewis Hamilton (Mercedes) ostvarivši prvu startnu poziciju ispred timskog druga Valtterija Bottasa i Ferrarijevih vozača Kimija Räikkönena i Sebastiana Vettela.

formula_madjarska_18_008.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Hamilton je je sačuvao najbolju startnu poziciju i poveo utrku ispred Bottasa, dok je Vettel prešao Räikkönena i probio se na treće mjesto.

Hamilton, Bottas i Räikkönena su utrku počeli s mekšim gumama, pa su bili prisiljeni na odlazak u boks još u prvoj trećini utrke.

formula_madjarska_18_010.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Vettel je odabrao tvrđu komponentu, duže ostao na stazi, što ga je probilo na lidersku poziciju, ali bilo je jasno da se radi o samo privremenom vodstvu.

Kada je Vettel u 40. krugu najzad ušao u boks, mehaničari su traljavo obavili zadatak pa se njemački vozač vratio na treće mjesto, iza Hamiltona i Bottasa.

formula_madjarska_18_001.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Činilo se da slijedi monotoni završetak utrke jer spora staza u Mađarskoj ne dozvoljava jednostavno preticanje.

Nakon što se 25 krugova vozio iza drugoplasiranog Bottasa, Vettel se u 65. krugu odlučio za napad i prešao Finca. Došlo je do kontakta u kojem je Bottas izvukao deblji kraj: S drugog je pao na četvrto, kasnije i peto mjesto.

formula_madjarska_18_007.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Ako je Bottas zakazao u finišu, ništa nije moglo zaustaviti Lewisa Hamiltona na putu do druge uzastopne pobjede, pete u sezoni kojom je povećao prednost u ukupnom poretku uoči jednomjesečne ljetne pauze.

Mjesta na postolju zauzeli su i Vettel i Räikkönen, dok su se među osvajače bodova upisali i Ricciardo (Red Bull), Bottas, Gasly (Toro Rosso), Magnussen (Haas), Alonso (McLaren), Sainz (Renault) i Grosjean (Haas).  

formula_madjarska_18_011.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Ukupni poredak nakon 12 od 21 utrke: Hamilton 213, Vettel 189, Räikkönen 146, Bottas 132, Ricciardo 118, Verstappen 105, Hülkenberg 52, Magnussen 45, Alonso 44, Perez 30, Sainz 30, Ocon 29, Gasly 26, Grosjean 21, Gasly 26…

Poredak konstruktora: Mercedes 345, Ferrari 335, Red Bull 223, Renault 82, Haas 66, Force India 59, McLaren 52, Toro Rosso 28, Sauber 18, Williams 4.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije