Formula E: Sarajevo još uvijek ima šansu, utrka bi bila u jeku turističke sezone

Radiosarajevo.ba
Formula E: Sarajevo još uvijek ima šansu, utrka bi bila u jeku turističke sezone
Posljednjeg dana sajma Energa u sarajevskoj Skenderiji održan je panel "Budućnost je pred vratima: Stanje i perspektive električnih automobile u BiH".

U sklopu panela upriličeno je izlaganje o potencijalnoj kandidaturi Sarajeva za održavanje utrke Formule E na ulicama glavnog grada BiH. U ime kompanije Sarajevo Sports International, koja je inicijator, suorganizator i promoter ove ideje, šef komunikacija Hajrudin Prolić prisutnima je pojasnio da bh. prijestolnica ima veliku šansu da dobije organizaciju ovog automobilističkog spektakla te naglasio koje bi benefite za našu državu donio sam događaj.

Istaknuto je da Sarajevo i dalje može biti uvršteno u kalendar za narednu sezonu Formule E, kao i da bi termin održavanja utrke bio krajem juna 2019. godine, u jeku ljetne turističke sezone. Također, naglašeno je da bi glavni grad BiH dobio ugovor koji bi omogućio da se utrka održava pet godina zaredom.

Osim izuzetnog potencijala u turističkom i ekonomskom smislu, Prolić je potcrtao da bi Sarajevo, u slučaju dobijanja utrke, vjerovatno postalo regionalni centar za električna vozila, s obzirom da upravo Formula E potencira zelene tehnologije i korištenje električnih automobile.

Sam događaj bi, također, prenosile vodeće svjetske TV kuće, a koliko to znači govori i podatak da su vijest o podršci Gradskog vijeća Sarajeva inicijativi za održavanje utrke Formule E prenijeli najznačjaniji svjetski mediji, poput Reutersa, New York Timesa, Daily Maila…

Šef komunikacija Sarajevo Sports International prenio je i da su mnoge domaće auto-kuće podržale projekt, na čelu sa Udruženjem ovlaštenih prodajno servisnih centara novih motornih vozila FBiH. Na koncu je istaknuto i da je organizacija ovog događaja velika prilika za IT sektor u BiH, kao i da bi dolazak Formule E od Sarajeva napravio svojevrstan regionalni tehnološki hub.

Što se tiče narednih koraka, na potezu je Gradsko vijeće Sarajeva, koje će na sljedećoj sjednici (27. juna) raspravljati o izdvajanju sredstava za feasability studiju. U slučaju pozitivne odluke, tehnički tim FIA-e doputovao bi brzo iz Londona u Sarajevo i dao konačni sud o uvjetima za održavanje utrke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije