VN Brazila: Ocon ukrao pobjedu Verstappenu i poklonio je Hamiltonu

J. M.
VN Brazila: Ocon ukrao pobjedu Verstappenu i poklonio je Hamiltonu
Pretposljednja stanica u karavanu Formule 1 bio je Autódromo José Carlos Pace, poznatiji kao Interlagos, na kojem je održana Velika nagrada Brazila, 20. utrka sezone.

Iako je još prije dvije sedmice Lewis Hamilton (Mercedes) osigurao titulu prvaka, u Sao Paolu smo gledali jednu od najboljih utrka sezone. Na startu utrke Hamilton je sačuvao prvu poziciju iz kvalifikacija, poveo utrku ispred timskog druga Valtterija Bottasa i Sebastiana Vettela (Ferrari).

F1_brazil_2018_015.jpg - undefined

Foto: Daimler

Međutim, najbrži u početnoj fazi bio je Max Verstappen (Red Bull) koji se furioznom vožnjom brzo probio na drugo mjesto. Verstappen je puhao za vrat vodećem Hamiltonu, a na ulasku u drugu polovinu utrke uspio je prestići Britanca i preuzeti lidersku poziciju.

Trenutak odluke desio se u 43. od 71 kruga. Iz neobjašnjivog razloga Francuz Esteban Ocon (Racing Point), iako je zaostajao čitav krug za liderom Verstappenom, upustio se u borbu s Holanđaninom na ciljnoj ravnini.

F1_brazil_2018_016.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

U prvoj krivini došlo je do kontakta, obojica su se okrenula na stazi, a to je iskoristio Hamilton i vratio se na prvo mjesto.

I u oštećenom bolidu Verstappen je vozio furiozno do kraja, smanjivao zaostatak za peterostrukim svjetskim prvakom, ali je Hamilton sačuvao prednost i zabilježio 72. pobjedu u karijeri. Trijumf Hamiltona donio je Mercedesu petu uzastopnu titulu u poretku konstruktora.

F1_brazil_2018_009.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Mjesta na postolju zauzeli su i Verstappen na drugom, Kimi Räikkönen (Ferrari) na trećem mjestu, dok su bodove osvojili i Ricciardo (Red Bull), Bottas, Vettel, Leclerc (Sauber); Grosjean (Haas), Magnussen (Haas) i Perez (Racing Point).

Ukupni poredak nakon 20 od 21 utrke: Hamilton 383, Vettel 302, Räikkönen 251, Bottas 237, Verstappen 234, Ricciardo 158, Hülkenberg 69, Perez 58, Magnussen 55, Alonso 50, Ocon 49, Sainz 45, Grosjean 35, Leclerc 33, Gasly 29…

Poredak konstruktora: Mercedes 620, Ferrari 553, Red Bull 392, Renault 114, Haas 90, McLaren 60, Racing Point 48, Sauber 42, Toro Rosso 33, Williams 7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije