Finalmente: Leclerc se upisao u knjigu pobjednika i prekinuo post Ferrarija

J. M.
Finalmente: Leclerc se upisao u knjigu pobjednika i prekinuo post Ferrarija

Nakon jednomjesečne ljetne pauze šampionat Formule 1 nastavljen je 13. utrkom sezone u Belgiji.

Trka na stazi Spa Francorchamps održana je u mučnoj atmosferi, nakon što je u subotnjem nastupu Formule 2, jednom od propratnih događaja VN Belgije, smrtno stradao talentirani francuski vozač Anthoine Hubert.

belgija_F1_2019_008.jpg - undefined

Foto: Daimler

Na subotnjem treningu Ferrari je ostvario dvije najbolje startne pozicije: Charles Leclerc je ostvario treći "pole" u karijeri nadmašivši timskog druga Sebastiana Vettela i vodećeg u ukupnom poretku Lewisa Hamiltona (Mercedes).

Start utrke obilježio je sudar Maxa Verstappena (Red Bull) i Kimija Räikkönena (Alfa Romeo) nakon čega je morao odustati mladi Holanđanin, jedini koji je do utrke u Belgiji prekinuo pobjednički niz vozača Mercedesa.

belgija_F1_2019_001.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Leclerc je zadržao prvu poziciju dok je Vettel brzo vratio drugu poziciju koju mu je nakratrko oteo Hamilton.

Ostatak utrke nije ponudio previse uzbuđenja, makar je Vettel, zbog nešto ranijeg odlaska u boks, sredinom utrke preuzeo vodstvo od Leclerca. No, iz boksa Ferrarija naredili su četverostrukom svjetskom prvaku da propusti Leclerca koji je imao novije gume.

belgija_F1_2019_012.jpg - undefined

Foto: Pirelli

U 32. od 44 kruga Hamilton je prešao Vettela, probio se na drugo mjesto i krenuo u potjeru za odmaklim Leclercom. Iako se Hamilton u finišu sasvim približio, mladi Monegašanin je izdržao napad, za razliku od utrka u Bahreinu i Austriji na kojima mu je pobjeda izmakla u finišu.

U 35. nastupu Charles Leclerc je zabilježio prvu pobjedu u karijeri i upisao se u zlatnu knjigu Formule 1, te ostvario prvi trijumf za Ferrari u ovoj sezoni. Mjesta na postolju zauzeli su i vozači Mercedesa – Hamilton na drugom, Bottas na trećem mjestu.

belgija_F1_2019_003.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Bodove su još osvojili Vettel, Albon (Red Bull), Perez (Racing Point), Kvyat (Toro Rosso), Hülkenberg (Renault), Gasly (Toro Rosso) i Stroll (Racing Point)  

Poredak nakon 13 od 21 utrke: Hamilton 268, Bottas 203, Verstappen 181, Vettel 169, Leclerc 157, Gasly 65, Sainz 58, Kvyat 33, Räikkönen 31, Albon 26, Norris 24, Ricciardo 22, Hülkenberg 21, Perez 21, Stroll 19, Magnussen 18, Grosjean 8…

Poredak konstruktora: Mercedes 471, Ferrari 326, Red Bull 254, McLaren 82, Toro Rosso 51, Renault 43, Racing Point 40, Alfa Romeo 32, Haas 26, Williams 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije