Bahrein: Pobjeda Hamiltona nakon drame Ferrarijevog vozača Leclerca

J. M.
Bahrein: Pobjeda Hamiltona nakon drame Ferrarijevog vozača Leclerca

Na stazi Sakhir održana je VN Bahreina, druga utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Nakon slabog nastupa na uvodnoj utrci u Australiji, vozači Ferrarija dominirali su treninzima, a Monegašanin Charles Leclerc ostvario je najbolju startnu poziciju ispred timskog druga Sebastiana Vettela.

formula1_bahrein_2019_001.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Tandem Ferrarija zamijenio je mjesta svega nekoliko stotina metara nakon što se ugasilo crveno svjetlo na semaforu. Leclerc je startovao nešto slabije i prepustio lidersku poziciju Vettelu, dok su crvene bolide pratili Mercedesovi piloti Lewis Hamilton i Valtteri Bottas.

Leclerc je očito bio brži od Vettela pa je na ciljnom pravcu u 6. od 57 krugova uspio preteći četverostrukog svjetskog prvaka i vratiti se na prvo mjesto.

formula1_bahrein_2019_004.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Vodeći su do 15. kruga obavili prvo zaustavljanje u boksu tokom kojeg je Hamilton prešao Vettela i probio se na drugo mjesto. No, set srednje tvrdih guma nije dobro držao Hamiltonov Mercedes, pa se Vettel vratio na drugu poziciju u 23. krugu.

Nakon drugog zaustavljanja u boksu, Vettel i Hamilton imali su posljednji žestok okršaj u Bahreinu: Zvanični svjetski prvak uspijeva vratiti drugo mjesto, a vozač Ferrarija se okreće na stazi, gubi prednje krilo, mora u boks i u tom trenutku pada na osmo mjesto.

formula1_bahrein_2019_012.jpg - undefined

Foto: Pirelli

A na čelu kolone svo vrijeme se nalazila nova zvijezda Formule 1: 21-godišnji Charles Leclerc je u velikom stilu vodio utrku kada je 12 krugova prije kraja počela drama. Njegov Ferrari ostao je bez sistema za rekuperaciju energije pa je u 48. krugu Hamilton s lakoćom prešao Leclerca.

Mladi vozač Ferrarija morao je do kraja utrke voziti sa 150 "konja" manje u repu bolida, krugove je vrtio 4-5 sekundi sporije od konkurenata pa je bio laka meta i za Bottasa.

formula1_bahrein_2019_013.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Na kraju je ipak imao malo sreće pa je završio na postolju. Baš kada ga je trebao preteći Max Verstappen (Red Bull), došlo je do odustajanja dva vozača Renaulta – Hülkenberga i Ricciarda – pa je utrka okončana iza safety cara što je Leclercu spasilo treće mjesto.

Tako je Hamilton stigao do pobjede, mjesta na postolju zauzeli su i Bottas na drugom te Leclerc na trećem mjestu. Bodove su još osvojili Verstappen (Red Bull), Vettel (Ferrari), Norris (McLaren), Räikkönen (Alfa Romeo), Gasly (Red Bull), Albon (Toro Rosso) i Perez (Racing Point).

Poredak nakon 2 od 21 utrke: Bottas 44, Hamilton 43, Verstappen 27, Leclerc 26, Vettel 22, Räikkönen 10, Magnussen 8, Norris 8, Hülkenberg 6…

Poredak konstruktora: Mercedes 87, Ferrari 48, Red Bull 31, Alfa Romeo 10…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije