Kakva dominacija u F1: Četvrta utrka i četvrta dvostruka pobjeda Mercedesa

J. M.
Kakva dominacija u F1: Četvrta utrka i četvrta dvostruka pobjeda Mercedesa

Na ulicama Bakua održana je Velika nagrada Azerbejdžana, četvrta utrka ovogodišnjeg Svjetska prvenstva vozača i konstruktora Formule 1 koja je donijela nastavak dominacije Mercedesa.

Najbrži u kvalifikacijama bio je Valtteri Bottas (Mercedes) koji je nadmašio timskog druga Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela (Ferrari), dok je Charles Leclerc (Ferrari), najubjedljiviji na slobodnim treninzima, udario u zid i morao startovati s devete pozicije.

F1_baku_2019_018.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Bottas je poveo utrku ispred Hamiltona, Vettela, Verstappena (Red Bull), no vodećem kvartetu vrlo brzo se približio Leclerc.

Mladi Monegašanin za volanom crvenog bolida čak je preuzeo vodstvo nakon što su vozači ispred njega obavili obavezno zaustavljanje na isteku prve trećine utrke.

F1_baku_2019_003.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Šefovi Ferrarija ostavili su Leclerca dugo na stazi nadajući se nekom incidentu koji će na stazu izvesti "safety car". Nakon što je Leclerc u 35. od 51 kruga promijenio gume, vratio se na peto mjesto, a ispred njega ponovo su se našli Bottas, Hamilton, Vettel i Verstappen.

Incident koji su priželjkivali iz tabora Ferrarija desio se nakon odustajanja Pierea Gaslyja (Red Bull) u 40. krugu, međutim, umjesto "pravog" uslijedio je "virtuelni safety car" koji ne ostavlja mnogo prostora za taktiziranje.

F1_baku_2019_023.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak vodećih ostao je nepromijenjen pa je Valtteri Bottas prvi prošao ciljem, zabilježivši drugu pobjedu u sezoni, petu u karijeri, kojom je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.

Drugo mjesto Lewisa Hamiltona donijelo je novi rekord Mercedesu: Nikad u historiji F1 neki tim nije zabilježio dvostruke pobjede u svakoj od četiri prve utrke sezone!

F1_baku_2019_004.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Posljednje mjesto na postolju zauzeo je Vettel, dok su bodove još osvojili Perez (Racing Point), Sainz (McLaren), Norris (McLaren), Stroll (Racing Point) i Räikkönen (Alfa Romeo).

Poredak nakon 4 od 21 utrke: Bottas 87, Hamilton 86, Vettel 52, Verstappen 51, Leclerc 47, Gasly 13, Räikkönen 13, Perez 13, Norris 12, Magnussen 8, Ricciardo 6, Hülkenberg 6, Sainz 6…

Poredak konstruktora: Mercedes 173, Ferrari 99, Red Bull 64, McLaren 18, Racing Point 17, Alfa Romeo 13, Renault 12…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije