Austrija: Verstappen obradovao 17 hiljada Holanđana, košmar za Mercedes

J. M.
Austrija: Verstappen obradovao 17 hiljada Holanđana, košmar za Mercedes
Na stazi Red Bull Ring u Spielbergu održana je VN Austrije, deveta utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.

Na kvalifikacionom treningu najbrži su bili vozači MercedesaValtteri Bottas i Lewis Hamilton – dok je trećeplasirani Sebastian Vettel (Ferrari) pomjeren tri pozicije unazad zbog ometanja idealne putanje Carlosa Sainza (Renault).

formula_austrija_2018_018.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Hamilton je sjajno startovao i preuzeo vodeću poziciju ispred Bottasa, dok se na treće mjesto probio Max Verstappen (Red Bull).

Dva Mercedesova bolide diktirala su tempo sve do 25. kruga, kada je zbog kvara na mjenjaču odustao Bottas.

formula_austrija_2018_020.jpg - undefined

Foto: Daimler

Ne samo da je Mercedes tada izgubio šansu za dvostruku pobjedu, nego su u boksu "srebrenih strijela" pogriješili ne pozvavši Hamiltona na promjenu guma tokom virtuelnog "safety cara".

Svi konkurenti obavili su zaustavljanje tokom spore faze utrke, a kada je to učinio Hamilton, vratio se na stazu tek na četvrto mjesto, iza Verstappena, Ricciarda (Red Bull) i Räikkönena (Ferrari), a ispred najvećeg konkurenta u ukupnom poretku - Vettela.

formula_austrija_2018_014.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Vrlo važne stvari dešavale su se u 39. krugu. Najprije je Ricciardo izgubio drugo mjesto jer je morao u boks zbog oštećene zadnje lijeve gume. Potom je Vettel pretekao Hamiltona i probio se na treće mjesto.

Potom je Vettel pretekao Hamiltona i probio se na treće mjesto. Uslijedilo je novo zaustavljanje Hamiltona u boksu, pa odustajanje Ricciarda…

formula_austrija_2018_004.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Košmarna utrka Mercedesa okončana je odustajanjem Hamiltona sedam krugova prije kraja.

Sve oči bile su uprte u Maxa Verstappena, koji je bodren od 17 hiljada holandskih navijača, stigao do četvrte pobjede u karijeri i to na Red Bullovom domaćem terenu.

formula_austrija_2018_023.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Mjesta na postolju zauzeli su i vozači Ferrarija – na drugom mjestu Räikkönen, na trećem Vettel koji vratio vodstvo u ukupnom poretku.

Bodove su još osvojili Grosjean (Haas), Magnussen (Haas), Ocon (Force India), Perez (Force India), Alonso (McLaren), Ericssen (Sauber) i Leclerc (Sauber).

formula_austrija_2018_003.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ukupni poredak nakon 9 od 21 utrke: Vettel 146, Hamilton 145, Räikkönen 101, Ricciardo 96, Verstappen 93, Bottas 92, Magnussen 37, Alonso 36, Hülkenberg 34, Sainz 28…

Poredak konstruktora: Ferrari 247, Mercedes 237, Red Bull 189, Renault 62, Haas 59, McLaren 44, Force India 42, Toro Rosso 19, Sauber 16, Williams 4.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije