Vikend na Radiju Sarajevo: Arsen Dedić

Radiosarajevo.ba
Vikend na Radiju Sarajevo: Arsen Dedić

Tužnim povodom ovaj vikend posvećujemo Arsenu Dediću, autoru čije je djelo ostavilo ogroman trag u muzici i kulturi ovih prostora.

Elvis J. Kurtović: Arsenova posljednja pjesma?

Neuslišena molitva za Arsena

Saša Leskovac: Dan kada je umrla muzika

Balašević, Čolić, Massimo... svi tuguju za Arsenom: Adio, legendo

Kornelije Kovač: Arsenove pjesme živjet će vječno

Dirljiv oproštaj Balaševića: Pjesma Arsenu (VIDEO)

Preminuo Arsen Dedić

EUzičke razglednice: Arsen Dedić

Od fascinantnih podataka o njegovom opusu spomenimo da je svojoj dugoj karijeri objavio je čak 25 studijskih albuma (prvi Čovjek kao ja iz 1969, a posljednji Rebus iz 2008.).

Kako je djelovao kao vokalni solista, kompozitor, tekstopisac, pjesnik, producent, aranžer, svirač... u Arsen Dedić vikendu na Radiju Sarajevo bit će zastupljene razne audioforme - od pjesama za djecu do djela koje svira simfonijski orkestar.


Ono po čemu je Arsen najpoznatiji su njegove kantautorske pjesme s tekstovima koji govore o ljubavi. Praktično je svako od generacije koja je živjela ili rasla uz Arsena imala "svoju omiljenu Arsenovu pjesmu" što su mnogi primijetili kada su nakon njegove smrti obožavatelji počeli stavljati na društvene mreže veliki broj različitih pjesama. 

Vaš urednik, koji je uvijek u nekim raspravama sa ženama, stavio je ovu:


Arsen se družio i sarađivao s mnogim muzičarima i pjesnicima. U mnogim čuvenim pjesmama Arsen nije kompletan autor, no naravno i njih ćemo ovoga vikenda slušati na programu Radija Sarajevo.


Arsen potpisuje muziku za 34 dugometražna igrana filma, od kojih su poznatiji Glembajevi, Živa istina, Vlak u snijegu, Vlakom prema jugu...

Godine 1966. komponirao je za svoju prvu TV dramu (Mediteranska klima) skladao je 1966. godine. U '70-im slijede velike serije kao U registraturi, Prosjaci i sinovi, Punom parom... Pisao je i snimao često i za djecu, za kazalište...


Pri odabiru pjesma za vikend Arsena Dedića na Radiju Sarajevo posao nam je olakšala kompilacija od 4 CD-a Dobrotvorov dom iz 2009. koju je duhoviti Arsen nazvao po starom natpisu koji stoji na kući u kojoj se nalazi njegov stan.

Nakon tog ambicioznog projekta Arsen je 2014. objavio dopunjeno izdanje svog albuma prepjeva iz 1985. godine. Kao i mnogi veliki pjesnici, Arsen je bio i vrstan prevodilac. Posljednja pjesma na tom Arsenovom posljednjem albumu je prepjev Brelove Pjesme umirućeg (Le moribond, poznatija kao Seasons in the Sun na engleskom)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije