EUzičke razglednice – She Came From Hungary!

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice  – She Came From Hungary!
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo novu kompilaciju Ace Records - She Came From Hungary! 1960's Beat Girls From the Eastern Bloc. Ova etiketa je zadnjih godina objavila kompilacije pjesama ženskih izvođača iz 60-ih iz Francuske, Švedske, Japana, Italije i Španije, a sada je na red došla i Mađarska.

Bila su to vremena kada u zemljama tzv. Istočnog bloka na programima radio stanica nije bilo "zapadne popularne muzike", pa su mladi slušali radio stanice iz zapadnoevropskih zemalja i polako počeli i sami da izvode "beat" muziku. Tada su svi izvođači u zemljama "realnog socijalizma" morali od vlasti dobivati dozvole za nastupe, a sve pjesme koje su snimali ili izvodili prolazile su kroz neke oblike cenzure.

Godine 1963. osnovan je plesni orkestar Mađarskog radija Stúdió 11 koji je pratio pjevače tih godina, a na nekoliko snimaka sa kompilacije koju danas predstavljamo pjevačice prate beat grupe koje su imale pravo da snimaju. Tadašnji izvođači snimali su svoje ploče za etiketu Qualiton (kasnije Hungaroton). Zahvaljujući kompilaciji koju danas slušamo vratiti ćemo se u 60-te godine u Mađarskoj, kada su tadašnju omladinu zabavljale pjevačice koje su izvodile "novu muziku sa živahnim ritmom", a to su bile Sarolta Zalatnay, Kati Kovács, Zsuzsa Koncz, Kyri Ambrus, Beáta Karda, Gabi Fenyvesi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije