Top Flight - zlatno doba UK garage zvuka

Radiosarajevo.ba
Top Flight - zlatno doba UK garage zvuka
0 / Chal Ravens

U večerašnjem Red Bull Radio show-u slušate "Top Flight", emisiju koju uređuje i vodi Chal Ravens, radijska voditeljica, novinarka, urednica i pisac za Fact, The Wire, Loud & Quite magazine. U njenoj emisiji slušate svježa bass, dancehall, footwork, grime i afrobeats izdanja.

U ovoj epizodi Chal Ravens se okrenula zlatnom dobu UK garage muzičkog pravca sa kraja 90-ih, i za Vas probrala najznačajnija izdanja iz tog perioda. Pored nekih UKG klasika i kultnih izdanja Chal će također predstaviti današnji UK garage i nova imena sa te scene. Le Dom, Superficie, Epic B, Spooky J itd. samo su neka od imena "nove škole" koje slušate večeras.

UK Garage je muzički pravac koji je nastao početkom 90-tih u Velikoj Britaniji, kao jedan od pod-žanrova sve popularnije klubske bass muzike uz jungle, rave, breakbeat, techno itd. Pored karakteričnih ritmova i beatova, ovaj pravac odlikuju i rnb, soul vokali uz obavezne masne bass linije. I sam UKG je od 90-tih do danas doživio više transformacija, pod-pravaca i varijacija ali je opstao na globalnoj muzičkoj sceni i mnogi kažu da je danas zapravo najpopularniji i zastupljen više nego ikad. Artisti kao što su Craig David, Artful Dodger, MJ Cole, Grant Nelson, The Streets samo su neki koji su ovaj pravac uveli u mainstream vode i popularizovali ga širom planete.

Svakog ponedeljka na Radiju Sarajevo od 23 do 24h slušate Red Bull Radio Show, na 90.2 Mhz ili online na radiosarajevo.ba. Ova emisija je dio Red Bull Radio programa koji možete slušati svakodnevno na www.redbullradio.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije