90,2 / Muzički vikend: Coldplay

08. 12. 2018. u 10:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

Ove subote i nedjelje na 90,2 MHz, svakih sat vremena od 10h ujutro do 21h uvečer, posvećeno je britancima Coldplay i njihovom novom izdanju “Live In Buenos Aires“.  Također, obratiti ćemo pažnju na još jedno novo izdanje “Global Citizen EP 1“, kvarteta iz Londona pod imenom Los Unidades. To je jedno od novih imena koje su Chris Martin, Jon Buckland, Guy Berryman i Will Champion registrovali ove godine, naziv za koji još uvijek nije jasno da li će u potpunosti zamjeniti ime Coldplay. Još jedno od takvih imena, za sada neupotrebljeno, je Car Kids.

Coldplay je pop rock/indie bend iz Londona. Okupili su se 1996. godine a dvije godine kasnije izdali Safety EP koji je bio printan u samo 500 primjeraka. Osnovali su ga Chris Martin (pjevač, klavirist, gitarist) i Jon Buckland (gitarist). Ubrzo im se pridružio Guy Berryman (bas gitara) koji je slušao predavanja sa spomenutom dvojicom, a onda i bubnjar Will Champion. On je u mladosti svirao klavir i gitaru ali je brzo naučio bubnjeve.

Coldplay je 2000.g. izdao svoj prvi veliki album „Parachutes“ koji je ubrzo postao hit u cijelom svijetu i 2000-te godine postao najprodavaniji album u Velikoj Britaniji. Sa njega su skinuti hitovi „Shiver“, „Yellow“, „Trouble“ i „Don't panic“. Tekstovi su većinom ljubavni, ali postoje i uvijek aktuelne teme poput globalnog zatopljenja („Don't panic“).

Coldplay i njihovo novo izdanje “Live In Buenos Aires“ - undefined

Foto: Facebook: Coldplay i njihovo novo izdanje “Live In Buenos Aires“A Rush of Blood to The Head“ po mnogima je najveće Colpdlayevo djelo koje je zaradilo Grammy za najbolji album 2003. Sa tog albuma su skinuti: „The scientist“, „Clocks“, „In my place“ i „God Put A Smile Upon Your Face“. „Clocks“ i „The scientist“ su po mnogima najveći hitovi koje je Coldplay ikada napravio.

Album „X&Y“, koji je bio najprodavaniji te 2006. godine u svim većim državama svijeta, izazvao je senzaciju hitovima „Fix You“, „Speed of Sound“, „Talk“ i „The hardest part“. Coldplay je dobio dvije Brit Award nagrade te godine i to one najvažnije: za najbolji singl („Speed of Sound“) i za najbolji album.

Album „Viva la vida or Death and all his friends“ izašao je sredinom juna 2008. godine. Sa tog albuma su skinute sljedeće pjesme: „Violet hill“ (skinut 600000 puta u prvih 24 sata nakon puštanja), „Viva la Vida“, „Life in technicolor“ i „Lost“ te b strana Violet hilla- „A spell a rebel yell“. Producirao ga je Brian Eno.

Coldplay nastavlja saradnju sa čuvenim Brianom Enom i na konceptualnom albumu komplikovanog naziva Mylo Xyloto, koga i danas izgovaraju na različite načine. Album je izašao u oktobru 2011. godine i dobio 5 nominacija za Grammy nagradu američke diskografske industrije. Zvanično je s njega objavljeno pet vrlo uspješnih singlova, uključujući megapopularnu pjesmu "Paradise", te duet sa Rihannom - "Princess of China".

Godine 2014. Coldplay objavljuju album "Ghost Stories"za kojeg je Chris Martin rekao da je inspirisan raskidom veze između njega i Gwyneth Paltrow. Ovaj album je predstavljen sa pet singlova: Magic, Midnight, A Sky Full Of Stars, True Love i Ink. Na 57. dodjeli Grammy nagrada, album je nominovan u kategoriji za "Najbolji pop vokal album", a na Billboard Music Awards je dobio nagradu "Top Rock Album". 

Očigledno je da momcima iz benda nije nestalo kreativnosti te su za nepunu godinu dana napisali i snimili album "A Head Full Of Dreams". Bend je na pojedinim pjesmama sarađivao sa BeyoncéNoel Gallagherom, Tove LoKhatia Buniatishvili i Merry Clayton. I ovaj album je predstavljen sa pet singlova i to: Adventure of a Lifetime, Hymn for the Weekend, Up & Up, A Head Full Of Dreams i Everglow.

Britanske rock zvijezde Coldplay obilježavaju 20 godina postojanja sa novim izdanjem koje je objavljeno 7. decembra 2018. godine. U pitanju je “the Butterfly Package“ u kojem se nalazi živi album, koncertni film i dokumentarni film. Živi album je zapravo Live in Buenos Aires, snimljen 15. novembra 2017. godine, i to je njihov prvi živi audio zapis koji je objavljen u cjelosti (24. pjesme). Film Live in Sao Paulo je sastavljen od materijala snimljenog 8. novembra 2017. godine, na koncertu koji je bio djelom velike turneje na kojoj su svirali ukupno za 5,5 miliona posjetilaca. A Head Full of Dreams je naslov dokumentarnog filma koji je obuhvatio posljednih 20. godina vrlo bogate muzičke karijere.

Razloga ima napretek da se ovog vikenda posvetimo preslušavanju pjesama koje, u ovom obliku, do sada nismo imali priliku čuti.

Coldplay Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

NEMA KOMENTARA