Gabor Szabo - In Budapest again

Radiosarajevo.ba
Gabor Szabo - In Budapest again
0 / Gabor Szabo
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo novo izdanje Gabor Szabo - In Budapest Again, na kome se nalaze do sada neobjavljene snimke ovog čuvenog
gitariste sa koncerta u Hilton hotelu u Budimpešti 1978. godine

Gábor István Szabó (1936. – 1982.) bio je gitarista koji je ubacivao elemente mađarske muzike u jazz, funk i rock. Počeo je svirati sa 14, a nakon nemira u Mađarskoj 1956. seli u Kaliforniju. Od 1958.-1960. pohađa Berklee College of Music. Godine 1961. počinje svirati sa kvintetom Chico Hamiltona, a kasnije sarađuje sa Gary McFarlandom, Charles Lloydom, Ron Carterom, Tony Williamsom, Jimmy Stewartom. Lenom Horn...

Gabor Szabo je uticao na stil mnogih gitarista među kojima je svakako i Carlos Santana koji je na albumu Abraxas (1970.) obradio i Szabinu kompoziciju Gypsy Queen.
Osim koncertnih snimaka iz 1978. na albumu je i njegov posljednji snimak, kompozicija "From A Dream"iz 1981., urađen u studiju mađarske televizije. Gabor Szabo preminuo je u svojoj rodnoj zemlji u koju se često vraćao i nastupao 1982., nekoliko dana prije svog 46. rođendana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije