EUzičke razglednice - Poets of the Fall

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Poets of the Fall
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo finsku grupu Poets of the Fall.

Ovaj nagrađivani i popularni sastav čijih je pet albuma dospjelo na prvo mjesto finske top liste osnovali su 2003. Marko Saaresto, pjevač i glavni autor u grupi, i klavijaturista Olli Tukiainen sa kojim je Saaresto ranije sarađivao u jazz grupi Pohjoinen Syke. Interesantno je da su članovi grupe i njihovi prijatelji radili u firmama koje se bave kompjuterima i video igrama i već 2003. njihova pjesma "Late Goodbye" pojavila se u igri Max Payne 2: The Fall of Max Payne. Godine 2004. pjesma postaje njihov prvi singl, a članovi grupe na početku izdavačke karijere osnivaju svoju etiketu Insomniac za koju objavljuju buduće albume.

Već sa prvim albumom Signs of Life iz 2005. postižu platinasti tiraž, osvajaju nagrade Emma za najbolji debi album i debitante godine, a slijede slični uspjesi sa Carnival of Rust (2006.) , Revolution Roulette (2008.) , Twilight Theater (2010.) , Temple of Thought (2012.) , Jealous Gods (2014.) i Clearview (2016.). Za jesen ove godine najavili su svoj osmi album Ultraviolet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije