EUzičke razglednice - Kayak

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Kayak
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama slušamo novi album dugovječnog holandskog prog-rock banda KayakSeventeen.
Grupu Kayak su osnovali klavijaturista Ton Scherpenzeel, bubnjar Pim Koopman, gitarista Johan Slager i pjevač Max Werner 1972. u Hilversumu. Postižu uspjeh već sa svojim prvim albumom See see the sun iz 1973. Slijedi još 7 albuma, a nakon izdanja Merlin (1981.) grupa prestaje sa radom.

Članovi benda posvećuju se svojim uspješnim karijerama (Pim Koopman je npr. autor 6 pjesama koje su predstavljale Holandiju na Eurosongu, Ton Scherpenzeel je svirao u britanskom bandu Camel...) a nakon što su 1999. pozvani da opet zajedno nastupe u jednom TV programu, odlučuju da ponovo krenu sa radom i snimanjem novih albuma.

Od 2000. diskografski su vrlo aktivni, a album Seventeen je, kako mu ime i kaže. njihov ukupno 17. long play. Osnivač grupe Ton Scherpenzeel sa današnjom postavom koju čine neki od najcjenjenijih holandskih muzičara (Bart Schwertmann, Marcel Singor...) ostao je intrigantan i pun ideja i 45 godina nakon objavljivanja njihovog prvog albuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije