Emisije / EUzičke razglednice - Jean-Luc Ponty

13. 09. 2017. u 15:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U današnjoj emisiji predstavljamo čuvenog francuskog violinistu i kompozitora Jean-Luca Pontyja.

Rođen 1942. u porodici muzičara, stekao je klasično muzičko obrazovanje i imao angažman u simfonijskom orkestru, nastupajući nakon redovnog posla po pariskim jazz klubovima.

Ubrzo se odlučio za jazz i njegovo fraziranje na violini donosi nešto novo u muzici. Sa 22 godine objavljuje prvi solo album, a krajem '60-ih i početkom '70-ih postaje veoma cijenjen i sarađuje s imenima kao što su George Duke, Frank Zappa, John McLaughlin, Chick Corea... Odlazi živjeti u SAD, a 1975. potpisuje za Atlantic Records. Prodaje milione albuma, a njegovih 12 uzastopnih izdanja ulazi na Billboard jazz charts top five.

Na izdanju Tchokola iz 1991. prvi put kombinira električnu i akustičnu violinu, a osim jazz i fusion muzike okušao se i world music žanru. Otvoren za nove tehnologije, Jean-Luc Ponty je jedan od prvih violinista koji je koristio MIDI, efekte s distorzijom,  wah-wah pedale...

Aktivan i u zrelijim godinama, 2011. je s Chickom Coreaom obnovio grupu Return to Forever, a 2015. je snimio album s Andersonom Pontyjem Bandom, grupom koju je okupio s Jonom Andersonom, osnivačem grupe YES.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

NEMA KOMENTARA