EUzičke razglednice -Beat Girls Espanol

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice -Beat Girls Espanol
U današnjoj emisiji slušat ćemo kompilaciju Beat Girls Español! 1960s She-Pop from Spain.

Etiketa Ace Records, koja je već objavila kompilacije djevojaka koje su 60-h godina izvodile pop muziku u Japanu, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, ovo izdanje posvećuje Španjolkama. Kao i u Francuskoj muzički stil koji je ranih 60-h dolazio iz USA i UK nazivao se "yé-yé". Hispavox je bila istaknuta izdavačka kuća čiji su producenti, aranžeri i studijski muzičari kreirali pop zvuk sa više španskih elemenata koji je nazivan "Torrelaguna sound". Za njih su snimale Las Chic - jedan od prvih ženskih sastava, i Karina koju su nazivali "kraljicom španskog "yé-yé" zvuka, dok je izdavačka kuća Zafiro imala svoje zvijezde Adriángelu i Marisol koja je iz glumice-djeteta izrasla u pop zvijezdu. Poznate pjevačice koje su snimale za disko kuću Belter bile su Soledad Miranda, Sonia, Massiel i Gelu, koja se istakla prepjevima hitova Petule Clark.

Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije