Damir Šagolj, Reutersov fotoreporter godine

Radiosarajevo.ba
Damir Šagolj, Reutersov fotoreporter godine
Facebook / Damir Šagolj
Poznati Reutersov fotoreporter Damir Šagolj ovih dana boravio je u Sarajevu, a jučer, 23. marta, održao je i otvoreno predavanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, koje su organizirali studenti Odsjeka grafičkog dizajna.

Nedavno je Damir dobio i nagradu kao najbolji Reutersov fotograf za 2016. godinu, a istu nagradu je već dobio i 2011. godine.

World Press Photo ga je za fotografiju iz Pjongjanga nagradio 2012. godine u kategoriji Daily Life Stories, što se smatra nekom vrstom fotografskog Oscara.

Damir Šagolj bio je Rado slušan gost na Radiju Sarajevo. Na linku ispod poslušajte intervju.

Damir Šagolj je bosanskohercegovački fotograf rođen 1971. u Sarajevu. U Sarajevu završava osnovnu školu a srednju u Moskvi gdje mu otac radi kao dopisnik Sarajevskog Oslobođenja. U Moskvi nastavlja školovanje na tamošnjem Institutu za energetiku a u Sarajevo se vraća 1990. gdje apsolvira na Elektrotehničkom fakultetu. Rat provodi u Sarajevu kao pripadnik Armije RBiH i tada se počinje ozbiljnije baviti fotografijom. Od 1995. radi za agenciju Sipa Press iz Pariza a godinu poslije i za agenciju Reuters kao njihov dopisnik iz Sarajeva. U sljedećih dvadesetak godina, za agenciju Reuters pokriva ratove na prostoru Balkana, Bliskog istoka i Azije kao i ostale važnije događaje širom svijeta. Od 2009 je baziran u Aziji - prvo u Bangkoku a potom i u Pekingu gdje trenutno živi. Za svoj rad je nagrađivan sa nekim od najprestižnijih međunarodnih nagrada. Magistar je iz oblasti novinske i dokumentarne fotografije sa London College of Communication.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije