Chillout vikend na 90,2MHz

Radiosarajevo.ba
Chillout vikend na 90,2MHz
Ilustracija / Prvi vikend u 2019-oj godini ćemo iskoristiti za odmor i opuštanje

Nakon novogodišnjih proslava, socijalnih, ekonomskih, političkih i ostalih presjeka godine koja se po mnogim parametrima nebi trebala zvati jednom od boljih, prvi vikend u 2019-oj godini ćemo iskoristiti za odmor i opuštanje.

Vikende obično koristimo za predstavljanje novih muzičkih izdanja iskusnijih autora, koji svojom diskografijom mogu podnijeti blokove od 15-20 minuta, svakih sat vremena, od 10h do 21h uvečer. Ovakav uvid u njihovo stvaralaštvo nam ne dozvoljava da zaboravimo njihov muzički rad i pruža priliku da u jednom relativno kratkom vremenu sagledamo sliku koja mnogima možda nije bila potpuna. 

Ove subote i nedelje posvećeni smo muzičkom tipu koji se, prilično labavo, definira kao Chill-out (skraćeno chill ili chillout ili chill out) i okarakteriziran je laganim tempom i opuštenom atmosferom. Definicija chillout zvuka je evoluirala kroz decenije ali se generalno veže za sve što se može identificirati sa modernijim tipom  "laganog slušanja". Neki od žanrova koji se direktno mogu vezati su downtempoclassicaljazzhip-hopworldpoploungeambient itd.
 
Od kraja 80-ih, plesni prostori su uključivali prostorije (tzv The White Room) u kojima se su plesači mogli odmoriti od bržih ritmova. Ubrzo su se mogle pronaći mnoge kompilacije, kao što je Ibiza Cafe Del Mar, koje su dodatno popularizirale ovaj žanr, a festivali su im počeli posvećivati posebnu pažnju. Chill-out je vrlo brzo uklonjen iz ambijentalnih krugova i nastao je zaseban muzički žanr.
 
Ovog vikenda opustite se uz kolekciju pjesama koje smo kompilirali uz pomoć mnogih srodnih žanrova a potpisali kao Chillout vikend na 90,2MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije