Antonio Vivaldi: Le quattro stagioni

Radiosarajevo.ba
Antonio Vivaldi: Le quattro stagioni

Došlo nam je proljeće, kalendarski i meteorološki, a sa proljećem emisija Art of Sound (emituje se svakoga petka u 20h) u svome novom izdanju donosi djelo širom ove naše planete poznato po svome zvuku i naslovu – koji se dijelom direktno veže i za godišnje doba s početka ovoga teksta.

Naravno, radi se o Le quattro stagioni, ili Četiri godišnja doba, znamenitog baroknog kompozitora Antonia Vivaldija (1678-1741). Djelo se sastoji od četiri violinska koncerta, čije  teksturei raspoloženje sjećaju na Proljeće, Ljeto, Jesen i Zimu, kako su ovi koncerti pojedinačno i oslovljeni.

Koncerti su prvi put objavljeni 1725 godine, kao dio seta dvanaest concerta Op.8, pod naslovom Il cimento dell'armonia e dell'inventione (Natjecanje između Harmonije i Invencije). Četiri prva concerta postala su Četiri godišnja doba, a njihova je uloga bila i ta da prate četiri soneta, odnosno da soneti svojim tekstom opisuju ono što donosi muzika. Nije poznato čijeg su pera djelo ovi soneti, premda se pretpostavljalo da ih je napisao Vivaldi lično. Zbog ovog pratećeg materijala koncerata, Le quattro stagioni se može promatrati i kao djelo programske muzike, koja nastoji izraziti i neki vanmuzički sadržaj. (Programnost se kao tip umjetničkog izraza vezuje tek za kasniji stil romantizma, i naročito za ključnu figuru programske muzike, Hectora Berlioza.)

 

Tri koncerta su kompozitorove originalne muzičke zamisli, dok preostali, i prvi po redu – Proljeće posuđuje motive Sinfonie iz prvog čina autorove opere Il Giustino. No, bez obzira na nešto pozajmljenog materijala iz drugog svoga rada, Vivaldi je sa Četiri godišnja doba načinio malu revoluciju u konceptu muzičkog djela – tonskim sadržajem je nastojao opisati prizore iz prirode i života u prirodi: potoke, munje, zujanje insekata, vatricu u kaminu, ledene zimske pejzaže.

Emisija Art of Sound ovaj put donosi Proljeće (La Primavera, E dur), ali i Ljeto (L'estate, g mol), Jesen(L'autunno, F dur) i Zimu (L'inverno, f mol), kao Četiri godišnja doba Le Quattro stagioni Antonija Vivaldija.

 

Djelo izvodi London Philharmonic Orchestra predvođen znamenitim violinistom i dirigentom Itzhak Perlmanom.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije