Za dobro jutro: Adi Lukovac & Ornamenti i "Merhaba"

Radiosarajevo.ba
Za dobro jutro: Adi Lukovac & Ornamenti i "Merhaba"
Opisivali su ga kao raskošnog kompozitora, vrsnog tragača za komadima etno naslijeđa, maestralnog "miksera" tradicionalnog zvuka i elektronike. Bio je pionir elektronske scene u našoj zemlji i jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene.

Riječ je o Adiju Lukovcu, legendarnom muzičaru koji nas je prerano napustio, u 36. godini, a poginuo je na današnji dan, prije 12 godina.

Sjećanje na genija Adija Lukovca: Uskoro album nikad objavljenih pjesama

Njegova priča je počela 9. septembra 1970. godine u Sarajevu, kada je rođen, a u svom je gradu pohađao i Visoku školu za turizam i ugostiteljstvo, a poslije je bio i student Univerziteta u Sarajevu. Prvo je studirao filozofiju, kasnije ekonomiju koju nikada nije diplomirao. Svoje prve muzičke korake napravio je u grupi Bass Line, prvom bh. eksperimentalnom elektronskom bendu. Grupa je napravila demo kasetu u periodu pred početak rata u BiH, prije nego je prestala sa radom.

Vrijeme poslije rata iskoristio je stvarajući nevjerovatne klasike s Ornamentima. Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojom su i objavili svoja dva albuma, Pomjeranja (1999) i Fluid (2001). Nastupao je na velikom broju prestižnih evropskih festivala, dijeleći scenu sa umjetnicima poput Trikija, Manu Chaoa i grupama Jon Spencer Blues Explosion i Fun-Da-Mental. Autor je muzike za film Dine Mustafića Remake, muzike za mnoge teatarske predstave, a bio je i producent albuma Sredinom Dine Merlina.

Za današnju pjesmu dana odabrali smo pjesmu "Merhaba"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije