Vrijeme poslijeratnog bh. rocka: Macbeth i Crne oči

Radiosarajevo.ba
Vrijeme poslijeratnog bh. rocka: Macbeth i Crne oči
Grupa "Macbeth" je nastala 1986 godine. Ime potiče iz istoimene Šekspirove drame (Glavni lik Škotski kralj Macbeth).

Još u samom početku postigli su relativan uspjeh među slušaocima njihove generacije. Kao grupa mladih muzičara uspjeli su da naprave prve audio snimke 1986/87 god. u tadašnjem studiju "Apokalipsa" - M. Meštrovića, Ti snimci, iako nisu zvanično izdati, presnimavanjem su došli do mnogih, koji su još od samog početka pjesme Macbeth-a rarumjevali i osjećali kao pjesme svoga vremena.

Godine 1989. grupa Macbeth se po prvi puta pojavljuje na nekoj većoj manifestaciji. Tada, pred prepunom dvoranom, proglašeni su pobjednicima muzičkog festivala "Fest song '89". Nakon ove pobjede njihov rad već tada, zasigurno, prelazi iz nekog amaterskog u profesijalni rad.

Tadašnju i prvu postavu činili su: Hamza Ražnatović, Kenan Šahinović, Zenan Šahinović, Nermin Demirović i Erol Rosan.

1991 i 1992 god. odlazak u vojsku i početak agresije na BiH, na određeno prekida njihov rad.  1992 god. u borbama za slobodno Sarajevo život je izgubio gitarista Kenan Šahinović.

Hamza Ražnatović potresen gubitkom svoga najboljeg prijatelja i gitariste Macbeth-a, poklanja mu izvanrednu elegiju u rock stilu "Kajlo stara".

Ova pjesma je po prvi put snimljena u studiju "Ljubičica", juna 1992 god. uz pomoć prijatelja i njihovog komadanta Kerima Lučarevića.

Pored pjesme "Kajlo stara", u ovome studiju je tada snimljena i pjesma "Mnoge će majke".

U bend, tada, pored Hamze Ražnatovića i Zenana Šahinovića dolaze i Samir Bajraktarević bubnjar i Muamer Stočević bas.

Svi članovi su se od prvog dana aktivno uključili u odbranu Sarajeva i BiH.

1993 god. grupa Macbeth se na festivalu "Vaš šlager sezone", zajedno sa grupama i solistima koji su ostali u Sarajevu predstavila sa pjesmama "Odlazi" i "Generacija manipulacija".

Pred kraj 1995 godine. Macbeth ulazi u studio "Mak", gdje počinje da snima svoj prvi materijal "Crne oči" i završava ga u ljeto 1996 godine.

Album je usnimavao Oljeg Ražnatović (mora se priznati da je imao čelične živce !), a miksao ton majstor Mufid Kosović.

Tadašnju postavu benda je činila ekipa u sastavu: Hamza R., Zenan Š., Muamer S., Mladen Vitomir i Nihad Maličbegović.

Sa ovog albuma pjesme "Crne oči" i "Odlazi daleko" su za veoma kratko vrijeme dostigle veliku popularnost među slušaocima i na većini radio stanica se popele na prvo mjesto.

Ukupno su izdali četiri albuma: "Crne oči" 1996. godine, "Kajlo stara" 1999. godine, "Samo jedan je" 2000. godine i "Istinom" 2003. godine.

Poslušajte pjesmu "Crne oči" iz 1996. godine. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije