The Doors na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
The Doors na Radio Sarajevu
0 / The Doors

The Doors je američki psihodelični rock sastav nastao 1965., a prvi album izdaju 1967. godine. Njihova je muzika mješavina bluesa, rocka i popa, sa psihodeličnom notom. Pored Morrisona Manzareka, bend su činili i gitarista Robby Krieger, te bubnjar John Densmore.

Najveći utjecaj na bend i tekstove Jima Morrisona imali su pjesnici poput Aldousa Huxleya i Williama Blakea, filozofska učenja Friedricha Nietzschea, te utjecaji francuskih simbolističkih pjesnika kao što su Baudelaire i Rimbaud.

'When the doors of perception are cleansed, man will see things as they truly are, infinite'' / William Blake

I sam naziv benda "The Doors", predstavlja vrata koja otvaraju to nepoznato, što preuzimaju od W. Blakea i Huxleya, koji u svojoj knjizi "Vrata percepcije" testira djelovanje meskalina i zaključuje da droga otvara ventil u mozgu.

Huxley kao uvod u navedenu knjigu koristi sljedeći citat iz pjesme "The Marriage of Heaven and Hell" Williama Blakea: "Ako se vrata percepcije pročiste, sve će pred čovjekom biti kakvo jest, beskrajno."

Osnivanje benda The Doors počinje susretom između dva učenika, Jima Morrisona i Raya Manzareka u julu 1965. godine u filmskoj školi 'UCLA' iz Beach Californije.

"Zabilježio sam fantastičan rock and roll koncert koji se događa u mojoj glavi", kazao je Morrison Manzareku,te mu otpjevao "Moonlight Drive", nakon čega mu je impresionirani Manzarek predložio da formiraju sastav.

Razvoj benda predstavio je reditelj Oliver Stone u filmu The Doors iz 1991. godine, sa Val Kilmerom i Meg Ryan u glavnim ulogama.

1969. godine izlazi četvrti album The Soft Paradea iste godine dogodio se zloglasni koncert u Miamiju na kojem je policija zbog 'lascivnog ponašanja na sceni' privela Morrisona, te nakon kojeg je sastav (nakon još par koncerata), odlučio prekinuti turneje.

Upravo ovog mjeseca, objavljeno je i posebno deluxe izdanje ovog albuma povodom 50-te godišnjice objave The Soft Parade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije