"Sve smo mogli mi" i nezaboravljena Jadranka Stojaković

Radiosarajevo.ba
"Sve smo mogli mi" i nezaboravljena Jadranka Stojaković
Kako je Jadranka stojaković počela svirati gitaru?

Još kao tinejdžerka, družila se s prijateljicom koja je svirala gitaru, ali ju je uvijek ljubomorno zaključavala u kutiju. 

"Jednom je slučаjno ostаvilа, a jа je uzmem, i udri, mаjčin sine! Kroz dvа-tri sаtа znаlа sаm nekoliko pjesmicа i tаdа mi je prijаteljicа dozvolilа dа svirаm. Kаsnije sаm i jа kupilа gitаru, pа sаm se čаk predomišljаlа dа li dа se upišem u srednju muzičku ili srednju školu zа primjenjenu umjetnost. Dа sаm tаdа pošlа u muzičku, svirаlа bih klаsiku i vjerovаtno nikаd ne bih kročilа u ovu zаbаvnu muziku", prisjećala se Jadranka Stojaković svoje mladosti u jednom intervjuu 1975. godine.

Ono što je uslijedilo nakon toga bila je karijera najpoznatije kantautorice iz bivše Jugoslavije.

Najčešće je nastupala sama uz gitaru, povremeno dodajući solo na usnoj harmonici, onako kako je to radila Joan Baez. Nije se mnogo obazirala na trendove, mnogo važnje joj je bilo da može stati iza pjesme i poezije koju pjeva.

Komponirala je primjenjenu muziku za televiziju i film, a i za videoigrice, dok je živjela u Japanu. Tamo su je zvali Jadoranka i bila je veoma cijenjena kao muzičarka. 

Ipak, gitara i balade ostale su njen prepoznatljivi znak sve do kraja života. 

Preminula je 3. maja 2016. godine u  Banjoj Luci nakon duže bolesti.

Jadranka je iza sebe ostavila neke od najljepših balada koje su ušle u antologiju bh. pop rock muzike.  Podsjetimo se njene balade "Sve smo mogli mi"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije