Šta je to sa ljudima: Punkt i Utvare

Radiosarajevo.ba
Šta je to sa ljudima: Punkt i Utvare
Foto: YouTube / Bend Punkt iz Sarajeva
Rock sastav "Punkt" nastao je u Sarajevu 1995. godine i bio je jedan od prvih poslijeratnih bendova koji je stekao širu popularnost na prostoru BiH.

Tadašnju postavu činili su: Amar Česljar (bubnjevi), Zlatan Burzić (bas), Adnan Busuladžić (saxofon), Nurudin Vatrenjak (gitara, glas).

Prvi album snimljen je u "Studiju 1" TVBiH, 1997. godine. Album „Debela" nazvan po istoimenom hit singlu sadržao je 12 pjesama, od cega su tri pjesme postale veliki hitovi na nasim radio i TV stanicama (spotovi za pjesme: "Debela", "Du, du, du" i "Ljubav").

Drugi album "Vrlo Bezobrazno" snimljen je 2000. godine u Novom Sadu u studiju Milana Berara. Producent albuma, legendarni basista Nenad Stefanović --Japanac dao je poseban tonski i instrumentalni pečat hitovima kao što su: "Kolačić", "Što se ljutiš" i "Utvare".

Spotovi za ove tri pjesme imali su u to vrijeme ubjedljivo najveci broj emitovanja na domacim TV stanicama. Pjesme „Punkta" znali su podjednako djeca kao i njihovi roditelji. To potvrđuju i mnoge nagrade i nastupi na festivalima kao što su: „BH izbor za Evroviziju", „Davorin", „Večernje novine"...

Među mnogobrojnim koncertnim aktivnostima svakako treba izdvojiti nastupe u Bihaću, zatim u dvorani „Mejdan" u Tuzli, te koncerte u „Skenderiji" i u „Zetri" (predgrupa „Plavom orkestru"). Takođe treba spomenuti i gostovanje „Punkta" na tadašnjem MTV Europe u Londonu 1997. kao prvog benda sa ovih prostora kojem je to uspjelo.

Nakon trećeg albuma "Mjesto za nas" koji je izašao 2002. godine, "Punkt" je izdao i kompilaciju hitova sa sva tri albuma pod nazivom "Najbolje". Ova kompilacija zabilježila je najbolju prodaju i najveći broj download-a na internetu od svih domacih izvođača u tom periodu (2003. -- 2004. godina).

Poslušajte pjesmu Utvare:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije