Sharon Jones & the Dap-Kings

Radiosarajevo.ba
Sharon Jones & the Dap-Kings
Album grupe Sharon Jones & the Dap-Kings – Soul of a Woman, koji je bio povod da ovaj muzički vikend posvetimo ovom sastavu, nije bio predviđen da bude posthumno izdanje za ovu izvanrednu pjevačicu.

Sniman je u toku povratka njene teške bolesti. Sharon Jones je preminula 18. novembra 2016. u 60-oj godini poslije borbe s rakom pankreasa.

Američki funk i soul band Sharon Jones & Dap-Kings bili začetnici pokreta koji pokušava da oživi duh funk i soul muzike 60-ih i 70-ih godina. Pjevačica sastava, Sharon Jones, počela je karijeru pjevanjem u crkvi, na takmičenjima mladih talenata i kao prateći vokal. Nije na početku imala uspjeha u profesionalnoj karijeri tako da je neko vrijeme radila kao zatvorski čuvar.
Grupa je nastala nakon raspada Soul Providersa 2000. godine, a prvi album Dap Dippin' with Sharon Jones and the Dap-Kings izlazi im 2002. godine.
Veći uspjeh postižu tek 2014. sa albumom Give The People What They Want za koji su nominovani za nagradu Grammy.

Od brojnih kolaboracija izdvojimo da su članovi benda sarađivali su sa Amy Winehouse (Rehab , You Know I'm No Good) i Mark Ronsonom (Version).
Miss Sharon Jones! rediteljice Barbara Kopple iz 2015. je zapaženi dokumentarac koji je pratio pjevačicu tokom njene borbe s rakom i povratka na scenu. Nažalost teška bolest se vratila, ali to nije bila prepreka da Sharon i grupa snime nedavno objavljeni album Soul of a Woman.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije