Pjesme koje su vladale top listama

The Guardian / Radiosarajevo.ba
Pjesme koje su vladale top listama
Britanski The Guardian je sastavio listu pjesama koje su provele 10 i više sedmica na broju jedan u Engleskoj, a lista je prilično raznovrsna po muzičkim žanrovima.

10. Bryan Adams - Everything I do, I do it for you (1991.)

Pjesma je provela 16 sedmica na prvom mjestu britanske liste, pružajući u tom trenutku vjerovatno prijeko potreban predah od rave i dance hitova, kao i od druge ultra-moderne muzike toga vremena. Klasična pop rock balada bila je bijeg od novih stvari napravljenih da šokiraju.

9. Wet Wet Wet - Love is all around (1994.)

Obrada hita sastava The Troggs ponudila je alternativu brit popu kojeg je hranila ograničenost i fetišizacija 60-ih. Izašla je iste sedmice kad i Oasisov album Definately Maybe i zadržala se 15 sedmica na prvom mjestu. Pjesma je inače bila djelom sountracka za film 4 vjenčanja i sprovod, koji je također bio hit.

8. Frankie Laine - I Believe (1953.)

Tradicija da Englezi baš ne kontaju country muziku nije važila 50-ih godina, kada su top liste bile pune američkog countryja. Frankie Lane, inače specijalista za cowboyske balade, imao je hit himničnog karaktera, ponuđen Američkom pučanstvu da pronađe u njemu utjehu u vremenu rata u Koreji.

7. Whitney Houston - I Will Always Love You (1992.)

Kažu da se iskrenost verzije Dolly Parton i kasnija "blockbusterizacija" iste pjesme od Whitney Houston ne mogu porediti, u smislu superiornosti ove prve, ali se mora priznati da ima nešto opsesivno u vokalu Whitney Houston koji vodi ovu pjesmu od početka do kraja. Vrijeme provedeno na prvom mjestu top liste: 10 sedmica.

6. Drake - One Dance (2017.)

Baš kao i njegov nova hit pjesma  God's Plan, i pjesma One Dance bila je najmanje izgledan kandidat za veliki uspjeh. Imao je Drake puno pjesama s više hit potencijala (poput Hotline Bling) od ove, ali One Dance vam se polako uvlači pod kožu. Provela je 15 sedmica na prvom mjestu.

5. Ed Sheeran - Shape Of You (2017.)

Čak i najveći osporavatelji Ed Sheerove mega hit pjesme ne mogu je klasifikovati samo kao simptom slabosti modernog društva. Shape of You je zapravo fantastičan primjer komponovanja pop muzike. Da je u pitanju neko drugi, hvalospjevi bi tekli u potocima, ovako Ed Sheeran može biti zadovoljan što je imao najprodavaniji singl 2017. godine s obje strane Atlantika. Bio je 14 sedmica prvi na top listi.

4. Slim Whitman - Rose Marie (1955.)

Nema puno muzike prije ere Elvisa Presleya koja je ostala otporna na test vremena, ali najčuvenija pjesma pjevača sa Floride, Slima Whitmana ostala je da nas progoni i danas. Zvuči pomalo i zastrašujuće sa zavijajućim vokalom i zvukom pedal steel gitare koja podsjeća ne šunjajuće utvare. Provela je 11 sedmica na prvoj poziciji.

3. Louis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee (2017.)

Despacito je bio najveći hit ljeta, i branitelj uskrsnuća latino popa te trikova izdavača koji su maksimizirali učinak pjesme za različita tržišta s više verzija iste pjesme (Justin Bieber ili Daddy Yankee varijanta). No u osnovi pjesme je ipak pop hit, koji je proveo 11 sedmica na prvom mjestu u Velikoj Britaniji.

2. Queen - Bohemian Rhapsody (1975. i 1991.)

Iako je pjesma u dva navrata dospjela na prvo mjesto i držala ga 14 sedmica s razmakom od nekih 16 godina između, ne smije se zaboraviti koliko su tehničke karakteristike igrale protiv nje: duga je 6 i po minuta, njena struktura je besmislena, i primjer je progresivnog roka u svoj svojoj čistoti. No bez bozira na to i danas je rado pjevaju gomile ljudi na stadionima, poput ove na koncertu grupe Green Day

1. Rihanna - Umbrella (2007.)

Ako nas ova lista ičemu može naučiti, to je da dužina vremena provedenog na broju 1 istovremeno ne svjedoči i kvaliteti same pjesme. No Rihannina pjesma je bila zaista posebna, iako nije počinjala obećavajuće s vokalom Jay-Zija, koji između ostalog govori: "Rain man is back", misleći time na nešto drugo od onog što je ustvari rekao. Iako je naslov neprimjereno govorio "Kišobran", ovo je bio najveći ljetni hit 2007. godine. Na prvom mjestu provela je skromnih 10 sedmica.



 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije