Peter Gabriel na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Peter Gabriel na Radio Sarajevu
0 / Peter Gabriel

Ove subote i nedjelje sušaćemo učestalo pjesme jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih svjetskih umjetnika, Petera Gabriela.

Peter Brian Gabriel
je britanski pjevač, muzičar i kompozitor koji je slavu stekao kao glavni pjevač i flautist progresivnog rock sastava Genesis. Nakon što je 1975. napustio Genesis, Gabriel je počeo uspješnu solo-karijeru čijim vrhuncem se obično smatra album So, iz 1986. koji je bio komercijalno najuspješniji u njegovoj karijeri. Na njemu je snimio pjesmu Sledgehammer, koja je 1987. godine osvojila devet rekordnih nagrada muzičkog kanala MTV i poslije postala poznata kao najizvođenija u istoriji MTV-ja. Gabriel je nakon toga postao poznat i kao jedan od najistaknutijih humanitaraca među svjetskim muzičarima, kao i promotor svjetske etno glazbe.

U svojoj karijeri osvojio je pregršt nagrada, uključujući i tri Brit Award nagrade, šest Grammy nagrada i 13 MTV video nagrada. Dvostruki je član je Kuće slavnih  rock n' rolla kao član Genesisa i kao solo izvođač.

Osnivač je WOMAD pokreta (World of music, arts, and dance) i Real World izdavačke kuće čija izdanja su se snimala u njegovom čuvenom Real World studiju, Na taj način je praktično popularizirao world music i Zapadu otkrio izvođače poput Nusrat Fateh Ali Khana i Youssou N' Doura.

U septembru ove godine objavljena je kompilacija Flotsam and Jetsam sa 60 pjesama, od kojih je većina prvi put izdana u digitalnom obliku. Trostruki album sadrži remixe, nove verzije, B- strane singlova, i pjesama za film, uključujući i numeru The Veil za film Snowden  Olivera Stonea.





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije