Otišao je i Tula: Njegove "Sarajevske suze" kao zahvala za sve

Radiosarajevo.ba
Otišao je i Tula: Njegove "Sarajevske suze" kao zahvala za sve
Facebook / Preminuo poznati sarajevski muzičar Amir Bjelanović Tula

Amir Bjelanović Tula, poznati sarajevski gitarista, kompozitor i tekstopisac, preminuo je jučer u Sarajevu u 57. godini, nakon duge i teške borbe s karcinomom želuca i jednjaka.

Amir Bjelanović Tula (1962.-2019.)

Tula je kao vrsni gitarista sarađivao s brojnim bh. bendovima i poznatim muzičarima. Najviše je radio s Dinom Merlinom, još u vremenu kao član nekadašnjeg benda Merlin, ali i godinama kasnije.

„Pomalo šetam u gradu koliko god mi zdravlje dozvoljava. Komponujem i pripremam pjesme. Nisam ni prekidao u najtežim trenucima, mada iskreno, kada si bolestan, teško je misliti puno na muziku. Vrijeme čini svoje. Nadam se najboljem, sve je u Božijim rukama“, rekao je nedavno Bjelanović.

Elvis J. Kurtović: Posljednji pozdrav prijatelju Tuli

Bio je omiljen među kolegama, a njegov način komuniciranja s ljudima bila je muzika.

Tula je otišao, njegove pjesme su ostale da podsjećaju raju na divnog čovjeka koji je na ulicama ovog grada ostavio sve svoje. 

Svi se opraštaju od njega, pišu o njemu, opisuju kakav je bio i šta će im najviše faliti. A kako Ahmed Burić napisa u svojoj kolumni da je Tula bio je možda i najbolji sarajevski usmeni pripovjedač, upravo ta njegova usmena predanja kruže internetom. 

Pa tako ispod njegove kompozicije "Sarajevske suze" jedan od komentara govori o tome ko je bio on, kakav je bio njegov duh - "Jednom mi je prepričao svoj san iz rata.
Kaže, sanjam da se niz Dalmatinsku kotrljaju stotine sireva marke feta, a mi ih na dnu ulice hvatamo u vruće somune..."

To je bio Tula, hvala ti za sve i nadamo se da tamo negdje sviraš svoju gitaru i jedeš vruće somune sa feta sirom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije