Najbolje pjesme iz Skoro pa top liste za 2018. godinu

Radiosarajevo.ba
Najbolje pjesme iz Skoro pa top liste za 2018. godinu
0 / Cardi B
Donosimo vam listu 60 najboljih pjesama ove godine - playlista za svaku priliku!

Kakva je bila 2018. u muzičkom smislu? Loša, prosječna, ili vrhunska? Pa kao i obično bilo je svega. Ali nje bilo Despacita, Shape of you, ili sličnog mega-hita koji se puštao od Aljaske do Australije, to je sigurno. Od nekih mainstream trendova u produkciji, ističe se minimalizam i koketiranje sa američkom folk muzikom - dakle akustične gitare i blago podsjećanje na country zvuk. Ovaj trend traje već neko vrijeme i nije se pojavio baš ove godine. Neki još uvijek ne popuštaju s elektronikom upakovanom u tzv. tropical house, a primjetan je i  povratak reggae zvuka kao i reggaetona
Kriterij za izbor najboljih singlova je kao i obično taj da su pjesme izdane kao singl 2018. godine.

No, krenimo redom, ali bukvalno - od januara ka decembru...

1. Bruno Mars & Cardi B - Finesse (remix)
Cardi B je svakako jedna od novih zvijezda pop muzičke scene. Iako pjevačica njenog profila već ima, njena neposrednost i životna priča pomalo iskače od prosjeka - bivša je striperka i bivša članica zloglasne afro-američke bande Bloods. S kolegom Brunom Marsom osvježila je pjesmu sa prezhodnog  Bruninog albuma 24K Magic te je nanovo snimljena u ovoj duet verziji.



2. Dua Lipa - IDGAF
Definitivno još jedna godina Dua Lipe. Žena nema fula - s kim god i kad god radi ubije hit.



3. Jessie Ware - Your Domino
4. Tracey Thorn - Queen
5. Pete Tong & The Heritage Orchestra ft. Seal - Killer
6. Justin Timberlake ft. Chris Stapleton - Say Something
7. Rudimental feat Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen - These Days
8. George Ezra - Paradise
George Ezra je opet uspio napraviti simpatičan album i to veseliji nego prethodni. Par singlova našlo se u top 40, a sve je počelo s ovim prvim ovogodišnjim hitom.



9. Sting & Shaggy - Don't Make Me Wait
Ma daaaaj saradnja godine - Sting i Shaggy zajedno!? Nakon saradnje sa Edinom Karamazovim i projekata poput The Last Ship, Sting je definitivno odlučio da se malo opusti. I ispalo je bolje nego je iko očekivao.



10. Lykke Li - Time In A Bottle
11. The Weeknd, Kendrick Lamar - Pray For Me
12. Curtis Harding - Need Your Love
13. Ashley Monroe - Hands On You
Ako volite americanu i dark country,  kako nazivaju žanr s nešto mračnijim tekstovima i muzikom koji zvuči kao muzika iz nekog američkog filma o predgrađu predgrađa zaboravljenom od Boga i ljudi, onda je Ashley Monroe vaša nova omiljena pjevačica.



14. Erin Costello - Fighter
Mora se praviti i dobra muzika, bez obzira na sve. Erin Costello je u svojoj Kanadi sa svojeručno produciranim novim albumom osvojila sve bitnije nagrade. A Kanada ti je k'o Amerika. I može se čaša razbit uz ovu pjesmu. I to plastična.



15. Lindi Ortega - The Comeback Kid
16. Confidence Man - Don't You Know I'm in a Band
Australija ima najzanimljivije bendove već nekoliko godina. A duo (zapravo kvartet) Confidence Man imaju debi album koji mnogi svrstavaju u najbolja izdanja 2018. godine. Ako ste veseljak u duši i imate plesačke noge, to je to. Mada im ne predviđamo dug život.



17. Purple Disco Machine - Devil In Me
18. Parov Stelar ft. Krysta Youngs - Taking Over
19. Bad Wolves - Zombie
Američki sastav Bad Wolwes se definitivno okoristio smrću Dolores O'Riordan iz The Cranberries. Od nepoznatog benda postali su slavni, ali ipak su to učinili dostojanstveno i zahvaljujući sudbini. Prihod od pjesme namjenili su porodici O'Riordan, a upravo je Dolores trebala zajedno s njima snimiti legendarne vokale  za ovaj cover. Sve je bilo dogovoreno, ali je umrla bukvalno na zakazani dan snimanja. Zamislite taj telefonski poziv dok čekate u studiju - Halo? Dolores neće doći danas, upravo je umrla. Jeza totalna. Još kad slušate pjesmu. Uh.



20. Tom Misch - Disco Yes feat. Poppy Ajudah
21. Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss
Vidi gore pod brojem 2.



22. David Guetta & Sia - Flames
Mrski David Guetta se uspio uvaliti na listu zahvaljujući saradnji sa dragom Siom. Guetta se uvijek izvuče. On je kao Ptica Trkačica.



23. Chromeo feat. DRAM - Must've Been
24. Kitty, Daisy & Lewis - Suspicion
25. Florence + The Machine - Sky Full Of Song
26. Angelique Kidjo - Once In A Lifetime
27. Arctic Monkeys - Star Treatment
28. Rayland Baxter - Casanova
29. Johnny Marr - Hi Hello
30. Tiesto & Dzeko ft. Preme & Post Malone - Jackie Chan
31. James Bay - Pink Lemonade
Ovaj momak ima sigurno jedan od boljih albuma 2018. godine, iako je u njega udrobio svašta. Zvuči više kao neka kompilacija hitova, nego kao koherentan projekat, ali koga briga za to kad je dobar. I imidž je nešto drugačiji, nema šešira, nema texas jakni. Sad smo mnogo moderni. I dosadni.



32. Gorillaz - Humility ft. George Benson
Ove godine vidjeli smo i povratak Gorillaz, prvog komercijalnog virtualnog benda kojeg zapravo vuče Damon Albarn na solo pogon. Na ovogodišnjem dugoočekivanom prvom singlu imali su  i legendarnog Georga Bensona.



33. Lenny Kravitz - Low
34. Jain - Alright
35. Post Malone - Better Now
Post Malone
je još jedna od novih zvijezda koje zvuče i izgledaju pomalo neobično u odnosu na konkurenciju. Pojavio se prije par godina s hitom White Iverson. Ne baš tipični rap muzičar, a i ne osjeća se i ne ćuti kao takav prema vlastitom priznanju. Izgleda kao da je zaspao na derneku, a raja ga tetovirala iz sprdnje po licu i svuda.



36. Maroon 5 - Girls like you ft. Cardi B
37. Twenty One Pilots - Nico And The Niners
38. Ariana Grande - God Is A Woman
39. Parquet Courts - Wild Awake
40. LSD feat Sia, Diplo and Labrinth - Thunderclouds
41. Chaka Khan - Like sugar
Jedna i jedina Chaka Khan sprema novi album. Trebao je već izaći ali nije. Sve je pomalo misteriozno oko njega, osim da je rađen sa DJ-evima po izboru Chake Khan i da je plesno orijentisan. Drugi singl trebala je biti pjesma Hello Hapiness, ali je nigdje na mapi, kao ni samog albuma.



42. Calvin Harris ft. Sam Smith - Promises
43. Toddla T ft. Moss Kena - Real Connection
44. Hozier - Nina Cried Power ft. Mavis Stapels
45. Tom Walker - Angels
46. Zhavia Ward - Deep Down
47. Imagine Dragons - Zero
48. Macy Gray - Over you
49. St. Paul & The Broken Bones - Apollo
50. Mike Posner - Song about you
51. Weezer - Can't Knock The Hustle
52. Silk City ft. Dua Lipa - Electricity
Vidi pod tačkama  2. i 21.



53. Sia - I'm Still Here
54. Sam Fender - That Sound
55. Greta Van Fleet - Lover, Leaver
When the curtain falls s istoimenog EP izdanja bio je prvi singl s debi albuma četvroke iz Michigena koja je reproducirala classic rock zvuk poput Zeppelina ili The Who. Mi smo odabrali ovu pjesmu.



56. Jess Glynne - Rollin
57. Balthazar - Fever
Kakva pjesma! Ima sve - zarazan groove, zvuči sexy, a i kulerska je baš. Belgijski sastav Balthazar može postati vaš novi omiljeni bend.



58. The Vaccines - All My Friends Are Falling In Love
59. Mark Ronson ft. Miley Cyrus - Nothing Breaks Like A Heart
60. Los Unidades & Pharrell Williams feat Jozzy - E-Lo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije