Najbolje domaće pjesme 2018. godine

Radiosarajevo.ba
Najbolje domaće pjesme 2018. godine
Iako novih albuma nije bilo puno, bilo je novih pjesama i spotova. I to prilično šarolikih – od rock pjesama do elektronike. Evo nekih koje su nam zapale za uho i koje smo na radiju češće vrtili od ostalih.

Sarajevo Big Band – Haile Selasije

Jedno od kapitalnih izdanja ove godine bio je i prvi dio projekta Sarajevo Big Banda koji ima namjeru predstaviti neke najbolje momente „Sarajevske pop rock škole“ u big band aranžmanu i izvođenju. Plavi Orkestar, Crvena Jabuka, Zabranjeno pušenje, ali i Elvis J.Kurtović i Letu Štuke – dospjeli su na prvo izdanje koje sadrži dva CD-a – instrumentalni i pjevani. Izdanje je donijelo i nevjerovatno dobru verziju legendarne pjesme Elvisa J. Kurtovića, Haile Selasije na njemačkom! Pjeva je Tayfun Kesgin (vidi niže pod Insane Insan).

Damir Nikšić – Jugovina

Umjetnik, video bloger, aktivista, a odnedavno i zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, Damir Nikšić autor je pjesme koja će ući u fond pjesama o Sarajevu, koje i ne htijući postaju njegove neoficijelne himne koje se koriste ako ništa za Dan Sarajeva, TV dokumentarni program, ili kao soundtrack ličnih video uradaka snimljenih u gradu podno Trebevića. Pjesma nosi i posvetu drugu i kolegi Ajnuru Hadžiomerspahiću.



Almas – Zmija

Erogene zone kao bend ne postoje već dugo, ali nas Almas Smajlović svojim pjesmama podsjeća na sastav koji je ipak obilježio BH scenu u određenom periodu. Ovogodišnji singl Zmija je prava radijska pjesma, koja ima sve što treba – pamtljivu i ugodnu melodiju, i ispoliranu produkciju. Dodajmo tome vrlo solidan tekst i muziku, i imamo jedan od domaćih hitova godine.



Dede Putra – Bratec kosi

Cazinsko-Bihaćki sastav Dede Putra uvijek je gajio ljubav prema narodnim napjevima (popularno zvanim etno) praveći jednu prilično originalnu sintezu sa rock muzikom. Istarski Gustafi možda padaju na pamet, ili raniji Dede Putra hit Rekli su nam Ćoralići doći. Singl i spot objavljeni su i uz PR koji govori o borbi protiv nasilja nad ženama.



Helem Nejse – Smetljište historije

Helem Nejse svakom novom pjesmom ispunjavaju visoka očekivanja. Bilo da su u pitanju saradnje s Dubiozom i Markom Louisom, ili pak vlastite pjesme. Singl Smetljište historije objavljen je na dan Opštih izbora 2018. godine u Bosni i Hercegovini. Sigurno je da smetljište historije čeka nove članove, samo im treba dugo vremena da istrunu. Iako je u pitanju organski  otpad, ponaša se kao plastika.



Jall Aux Yeux – Adieu

„Žalozje“, Bihaćki francuzi, krajem godine objavili su i migrantsku internacionalu koju pjevaju skupa sa gostima – Mirzah iz Toulona, Saša iz TBF-a, i migranti iz Bihaća. Uglazbili su pjesmu Adieu francuskog pjesnika Alfreda de Musseta.



Laka – Lizalo

Laka ima novi bend i to južnjački. Većina ih je iz Makarske, no pjesme nisu dobile dalmatinski štih – i dalje je to stari, dobri Laka. Lizalo je ovogodišnji singl koji drži standrad kvaliteta i dopadljivosti. Što je najbolje, Laka je obećao još novih pjesama uskoro. Novi album izlazi sigurno do 2025. godine.



The Ricochet ft. Masha - Cold hard heart

Americana/dark country u Sarajevu? Zašto da ne. Kako će u budućnosti zvučati The Ricochet i hoće li uopšte, ne znamo, ali ovo je vrlo solidno izdanje koje zaslužuje da se nađe u izboru najboljih domaćih pjesama 2018. godine, pa makar bila na engleskom. Fun fact: Masha je inače žena Marka Louisa, a Vedran Vladić je Markov kum.



Tibor i Baš Čelik – Indigo

Banjalučanin Tibor Tišma priuštio je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine – pjesmu Indigo sa EP izdanja Đavolja varoš. Đavolja varoš i Tibor & Baš Čelik zvuči kao da se bave nekim death metalom, ali istina ne može biti suprotnija.



Zlatan Karić - Otvaram oči

Nakon dvije solo pjesme na engleskom, Zlatan je objavio i treći singl Otvaram oči. Nakon reggae obojenog zvuka, slijedi funky ritam koji zove na ples. Ako gdje uhvatite Zlatana i bend u svojoj blizini, obavezno poslušajte i pogledajte.



Punkt – Debela oprosti

Punkt odavno ne sviraju, ali su odlučili da se koriguju i dvadeset godina kasnije izvine „Debeloj“, koja to više nije. Oni su ispali nesposobni pametnjakovići, a Debela je zapravo napredovala u životu.
Osim ovoga, nova pjesma je i podsjećanje prolaznosti vremena – zar je moguće da je bilo prije 20 godina??



Insane Insan – Rahat

Još jedna domaća pjesma na „stranom“ jeziku, ovaj put turskom. Tayfun Kesgin, Enes Zlatar Bure,  Dušan Vranić Duco, Thomas Crauk i Dragan Rokvić Rokva su vrlo ozbiljna ekipa. Tayfun je Njemačko-Turski Sarajlija, Thomas je isto uzeo prebivalište u Sarajevu došavši iz Francuske, a Ducu, Bureta i Rokvu ne treba predstavljati.



Letu Štuke – Topla voda

Štuke nisu razočarale novim albumom koji dolazi s velikim vremenskim razmakom u odnosu na Brojeve računa, a zvuči kao njegov prirodan slijed.  Iako je prošli studijski album objavljen još 2011. godine, Štuke su strateški rasporedile nove pjesme dozirajući ih u singlovima proteklih godina, tako da ne izgleda da je prošlo 7 godina.



Snake Eater – Vječno živjele žene

Upornost i rad se isplate, iako možda ne uvijek finansijski. Bend koji sam sebe nije shvatao ozbiljno i zvučao kao macho parodija balkanskog Motorheada, ne odustaje i ide „Sam protiv svih“, kako kaže jedan njihov singl. Koncertne saradnje sa No Rules su dobar izvozni proizvod za regionalne festivale.
Pjesma Vječno živjele žene objavljena je na 8. mart.



dRUMELODY – Golden vine

Strip crtač, ilustrator, animator i dizajner Berin Tuzlić očito ima dosta slobodnog vremena. Pored svih drugih aktivnosti svako malo izađe projekat u kojem svira bubnjeve. Većinom su to rock and roll bendovi, ali očito ima ljubavi i za elektronskom muzikom. Traka Golden Vine dolazi sa novog izdanja njegovog dRUMELODY projekta, novog albuma Hyperbola.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije