Michael Jackson na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Michael Jackson na Radiju Sarajevo
Foto: Arhiv / Michael Jackson
Ove subote i nedjelje, od 10h ujutro do 21h uvečer, u periodima po 15-20 minuta, na talasima Radija Sarajevo slušamo najveće hitove Michaela Jacksona.

Povod za ovaj vikend je album Scream, jedanaesto izdanje nakon smrti Michaela Jacksona, nazvano po istoimenom singlu iz 1995. godine. Kompilacijski album koji je objavljen 29. septembra sa 14 pjesama sadrži hitove poput Dirty Diana, Thriller i Dangerous, dvije pjesme od The Jacksons i mash-up nazvan Blood on the Dancefloor X Dangerous čiji su autori The White Panda. Priliku ćemo iskoristiti i prisjetiti se velikog broja hitova i manje poznatih pjesama iz bogate diskografije “Kralja Popa“.

Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana, 29. august 1958. − Los Angeles, Kalifornija, 25. juni 2009.), bio je američki pop muzičar, čiji je kontroverzni osobni život bio dio pop kulture zadnje četvrtine 20. stoljeća.

Rođen je u brojnoj muzičkoj porodici Jackson i sedmo je od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj muzičkoj sceni s jedanaest godina kao član sastava Jackson 5. Solo karijeru započeo je 1971. godine dok je još uvijek bio član sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je često nazivan "Kraljem popa". Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih muzičkih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.).

Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, postao je dominantna figura u popularnoj muzici i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao što su "Beat It", "Billie Jean" i "Thriller" − poznati po transformaciji video spota u umjetničku formu i promotivni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji sticanje ugleda. Video spotovi pjesama kao što su "Black or White" i "Scream" produžili su Jacksonovu popularnost i tokom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven muzički zvuk uticao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvođače. 

Jackson je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija. Drugi aspekti njegovog privatnog života poput promjena njegove pojave i ponašanja izazvali su mnoge kontroverze koje su oštetile njegov javni imidž. Pored toga, 1993. godine optužen je za seksualno maltretiranje djeteta. Istraga je prekinuta jer Jackson nije tužen na sudu i zbog nedostatka dokaza. Jackson se ženio dva puta i postao otac troje djece što je uzrokovalo još kontroverzija. Godine 2005. suđeno mu je za seksualno zlostavljanje i za par drugih optužbi. Kasnije je oslobođen svih optužbi. 

Jedan je od par umjetnika koji su uvršteni u Rock and Roll kuću slavnih dva puta. Vlasnik je nekoliko Guinnessovih rekorda (među kojim i rekorda za "Najuspješnijeg zabavljača svih vremena") i 13 Grammyja. Do sada je izdao 13 singlova koji su bili na prvom mjestu Billboard Hot 100 liste, više nego bilo koji muški izvođač. Prodao je više od 750 miliona primjeraka svojih albuma. Jacksonov jako poznati privatni život zajedno s njegovom uspješnom karijerom čini ga dijelom popularne kulture posljednja četiri desetljeća i jednim od najpoznatijih muškaraca na svijetu. 

Preminuo je desetak dana prije koncerta u sklopu svoje povratničke turneje u londonskoj O2 areni za koju je bilo rasprodano svih 50 koncerata. Prvi je trebao biti održan 13. jula 2009., a završili bi u proljeće 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije