Maison Coco muzički vikend: Old School Hip Hop na Radiju Sarajevo

Emir Saračević
Maison Coco muzički vikend: Old School Hip Hop na Radiju Sarajevo
Official web site / Afrika Bambaataa
I ovog vikenda, u suradnji s artisan pekarom Maison Coco, donosimo vam tematski muzički vikend uz koji će mnogi uživati.

Princip je sljedeći: na početku svakog sata od 10,00 ujutro do 21,00 uvečer, u blokovima od po 15-20 minuta, slušamo pjesme najpoznatijih izvođača old school hip hop muzike.

Hip-hop muzika je žanr nastao iz hip-hop pokreta, a faktori koji su utjecali na rani hip-hop su složeni i brojni. Iako se većini može uzeti korijen iz afričke kulture, multikulturalno društvo New York Cityja rezultiralo je raznim muzičkim utjecajima koji su pronalazili svoj put do hip-hop muzike.

Elementi stila i tehnike repanja potječu od griota Zapadne Afrike; putujući pjevači i pjesnici imali su muzičke stilove koji su sadržavali elemente od kojih će se kasnije razviti hip-hop muzika. Neke griotske tradicije došle su u Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Karibe s prijevozom afričkih robova u "Novi Svijet." Drugi bitni faktori su govorne sekcije u pjesmama soul i funk muzičara kao što su James Brown i Isaac Hayes.

Jedan od mnogih faktora za stvaranje današnje hip-hop muzike je jamajkanski stil zvan dub, koji se uzdigao kao podvrsta reggaea u 1960-ima. U dub muzici su producenti kao što su King Tubby stvarali instrumentalne verzije popularnih reggae pjesama za svrhe klubova i zvučnih sistema; otkrili su da plesači bolje reagiraju na produžene, izolirane ritmove pjesama, često predstavljajući čvrste nastupe udaraljki i snažne bas-linije.

Ubrzo su MC-evi koji su vodili plesove počeli pričati preko instrumentalnih ploča i vještine MC-eva poput U-Roya, Dr. Alimontada i Dillingera su im pomogle da dostignu popularnost. Ova se tradicija nastavlja u današnjoj dancehall muzici. 1967., jamajkanski imigranti poput DJ Kool Herca primijenili su metode dub dionica na funk dionice koje su bile popularne u New Yorku. Prema Davidu Topu, reggae nije bio popularan među hip-hop obožavateljima u ranim godinama hip-hopa, unatoč njegovom utjecaju.

U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJ-i svirali su okupljenim grupama mladih željnih čuti stare funk zvukove. Vrlo ubrzo (do 1976./77.) DJ-i i plesači odavali su posebnu pažnju teškim, funky instrumental dionicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pjesme poput "It's Just Begun" Jimmyja Castora, "Scorpio" Dennisa Coffreya i "Dance To The Drummers Beat" Hermana Kellya, kao i pjesme Rolling Stonesa i drugih bijelačkih rock bendova. Jedna od prvih izdanih hip-hop pjesama bila je "Rapper's Delight" Sugarhill Ganga, koja je uzela sample popularne disco pjesme "Good Times" grupe Chic.

Djeca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati B-Boys, a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se "breaking". Najpopularniji bronxovski DJ-i poput Kool Herca, Afrika Bambaatae i Grandmaster Flasha počeli su miksati dvije snimke iste pjesme da bi ritmovi trajali duže, s brzim cuttingima na miksetama. Bubnjarska dionica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u petominutni mix.

Postoje četiri osnovna elementa hip-hopa: MC-ing ( Pojam "MC" znači "majstor ceremonije" (Master of Ceremony), jer kada se hip-hop počeo razvijati, takozvani "MC" je bila osoba koja je na zabavama uzela mikrofon i slagajući rime zabavljala okolno društvo), DJ-ing, breakdance i grafiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije