Madonna na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Madonna na Radio Sarajevu
Foto: Instagram / Madonna

Madonna (Madonna Louise Ciccone, 16. 8. 1958.) je američka pjevačica, tekstopisac, glumica, redateljica, i poslovna žena. Prodala je više od 300 miliona svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis Time ju je proglasio jednom od "25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća" zbog njezine uloge u savremenoj muzici, konstantnih promjena stila, izgleda i poetike, te zbog slobode i autonomije od muzičke industrije. Kritičari su hvalili njezinu raznoliku produkciju koja je poznata po tome što je uvijek vezala i neke kontroverze uz sebe. U javnosti je poznata i po nazivu 'Kraljica popa'.

Prema Recording Industry Association of America (RIAA), najprodavanija je izvođačica 20. stoljeća, i druga najprodavanija izvođačica u Sjedinjenim Američkim Državama (iza Barbre Streisand), s prodanih 64,5 milijuna albuma. Časopis Billboard je Madonnu proglasio drugim, iza The Beatlesa, najuspješnijim umjetnikom na Billboard Hot 100 top listi, a što je čini i najuspješnijim samostalnim umjetnikom te ljestvice. Madonna je dobila svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame, 2012. godine VH1 ju je proglasio "najvećim ženskim imenom u muzici".

Njen uticaj na ženske pop izvođače je vidljiv i danas - Madonna je bila Lady Gaga prije Lady Gage.

Svoj novi album Madame X, četranesti studijski album po redu, objavila je 14. juna ove godine za Interscope Records. To je i povod da ovaj muzički vikend posvetimo Madonni i slušamo njene pjesme tokom subote i nedjelje na Radio Sarajevu u blokovima od po 15 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije